Limonade voor volwassen, dat is één manier om de heerlijke smaak van Limoncello te omschrijven! Er gaat namelijk niks boven dit koele citroen drankje op een hete zomerse dag. Dit zeer geliefde Italiaanse digestief heeft de laatste jaren terecht de wereld veroverd.
Vandaag gaan we kijken hoe je de explosie aan citroen smaken kunt verwerken in een lekkere cocktail!
De basis: welke Limoncello gebruik je?
Als je in de slijterij of supermarkt op zoek gaat naar een Limoncello dan kom je een aantal varianten tegen. Zo heb je de goedkopere varianten, vaak gemaakt met alcohol en een citroenconcentraat, maar ook de hogere segment Limoncello’s van Villa Massa of een Nederlandse variant van Bello Limoncello. Naast de Limoncello kun je ook een Crema di Limoncello tegenkomen, dit is een heerlijk romige Limoncello variant die je zeker een keer geproefd moet hebben. Voor onze Limoncello Tasting Kit hebben we een kwalitatief hoge Crema di Limoncello geselecteerd.
Onze eigen Limoncello wordt gemaakt met Sorento citroenen uit eigen tuin. Omdat het in Nederland niet zo zonnig is als in Italië, is hij alleen op voorraad als we genoeg citroenen aan de boom hebben hangen 🙂
Kom je in Italië, dan heb je natuurlijk de beste keuze. Ook wel Lemoncello genoemd, vind je de meeste varianten in zuid-Italië, waar de mooiste citroenen groeien. Het alcohol percentage varieert tussen 25% en 30%.
Limoncello Tasting Kit
Wil je zelf experimenteren met de smaken van Limoncello? Of wil je een speciaal cadeau geven? Wij hebben een speciale Limoncello Tasting Kit ontwikkeld, die bestaat uit drie tubes met Limoncello / Crema di Limoncello en drie recepten. Bestel je hem bij ons, dan betaal je geen verzendkosten!
- 1 liter wodka
- 8 grote citroenen
- 300 gram suiker
- 700 ml water
- De voorbereiding: Was de citroenen af en schil ze met een dunschiller. Zorg er voor dat je zo min mogelijk wit meeneemt in de schil: het witte deel maakt de Limoncello bitter. Vul een weckpot met de schillen en schenk de wodka erbij.
- Het grote wachten: Dek de pot af en zet hem drie weken op een koele en donkere plek.
- Breng hem tot leven: Breng een pan met suiker en water aan de kook en laat deze doorkoken zodat de suiker volledig opgelost is. Laat het vervolgens afkoelen. Giet daarna het suikerwater bij de weckpot met citroenschillen en alcohol. Zeef het geheel en schenk het in een fles. Sluit deze af en zet hem op een koele donkere plaats. De suiker zal er voor zorgen dat je een zachte smaak krijgt.
- De laatste etappe: Na een week of twee is de Limoncello goed op smaak. Koel hem en hij is klaar om uit te schenken! De Limoncello is ongeveer een half jaar houdbaar. In ons geval is het een wonder als hij één avond overleeft.
Limoncello in cocktails
Natuurlijk, er gaat niks boven een koude Limoncello na een maaltijd. Straight-up, gekoeld en direct uit de fles. Maar eerlijk is eerlijk, deze likeur leent zich perfect om te verwerken in een cocktail. Hieronder hebben we een selectie van de meest populaire Limoncello cocktail recepten, die makkelijk te maken zijn maar bovenal zich heel goed lenen voor een warme zomerse dag.
Een hemelse combinatie van Prosecco en Limoncello! Dit is één van de recepten die je gemakkelijk maakt met onze Limoncello Tasting Kit. Deze cocktail is een feestelijke combinatie van bubbels en citroensmaak.
Ingrediënten:
- 30 ml Limoncello (één deel)
- 90 ml Prosecco (drie delen)
- één citroen voor de garnering
Hoe maak je een Limoncello Fizz?
Schenk de Limoncello in een champagne flûte en schenk daarna de Prosecco erbij. Heb je geen Prosecco in huis? Dan volstaat een goede Cava, Champagne of Crémant ook. Als laatste voeg je een citroenschil of citroenslinger toe om het geheel te versieren. Serveer deze cocktail koel.
Alcoholvrije Limoncello Fizz
Als je (jonge) gasten hebt die graag mee proosten dan vervang je de Limoncello met versgeperst citroensap of citroensiroop en de Prosecco met spuitwater. Zo kan iedereen mee toasten!
De Mojito is zonder twijfel Nederlands meest bestelde cocktail. Daarom mag de Limoncello variant ook niet missen op onze lijst. In deze cocktail gebruiken we de citroen likeur in plaats van Rum.
Ingrediënten:
- 60 ml Limoncello
- 45 ml spuitwater
- 45 ml suikersiroop
- 30 ml citroensap
- 2 tot 3 takjes munt
- één citroen voor de garnering
Hoe maak je een Limoncello Mojito?
Neem een longdrinkglas en kneus de takjes munt met de achterkant van een lepel. Schenk de Limoncello in, samen met de suikersiroop en het citroensap. Vul het glas verder met crushed ice en vul af met spuitwater. Garneren doe je met een schijfje citroen of een takje munt.
Nummer 5: Limoncello Orange Cocktail
Onze twee favoriete citrusvruchten in één glas, dat is deze zomerse Limoncello-Orange cocktail. In deze cocktail combineren we niet alleen de twee vruchten, we voegen ook nog één kleine ‘kicker’ toe: Tequila. Schenk deze uit in een groot wijnglas, garneer hem met schijfjes sinaasappel en je hebt gegarandeerd een cocktail waar nog lang over nagepraat zal worden!
Ingrediënten
- 30 ml Limoncello
- 60 ml tequila
- 30 ml suikersiroop
- 30 ml sinaasappel siroop
- Een scheutje sinaasappelsap
- één sinaasappelschijfje per glas voor de garnering
Hoe maak je een Limoncello Orange Cocktail?
Neem een groot wijnglas en voeg de Limoncello samen met de tequila, sinaasappel siroop en suikersiroop toe. Vul het geheel met ijsblokjes en een sinaasappelschijfje voor de garnering. Als laatste gaat er nog een scheutje sinaasappelsap erdoor, voor de smaak.
Nummer 4: Espresso Limoncello Cocktail
Limoncello wordt traditioneel als digestief gedronken, na de maaltijd dus. Daar hebben we nog een mooie variant op: een after dinner espresso cocktail! Met deze combinatie van Limoncello, Espresso en Baileys heb je een heerlijke cocktail waar je gerust even voor gaat zitten. Qua smaak kun je deze vergelijken met een Black Russian, maar dan met citroensmaak.
Ingrediënten
- 30 ml Limoncello
- 30 ml Espresso (gekoeld)
- 30 ml Baileys of een andere cream-likeur
Hoe maak je een Espresso Limoncello Cocktail?
Neem een tumbler of cocktail glas en vul deze met twee ijsblokjes. Voeg alle ingrediënten toe en roer het geheel. Als garnering kun je een citroenschil of slinger gebruiken.
Nummer 3: Italiaanse Limoncello Margarita
Van deze klassieke cocktails maken we vandaag een Italiaanse variant. Normaal gesproken staat Tequila centraal in dezer Mexicaanse klassieker, wij vullen hem vandaag aan met onze citroen likeur. Dit drankje staat bol van de citrus smaken, gecombineerd met de typische Tequila smaak.
Ingrediënten
- 60 ml Limoncello
- 60 ml Tequila
- 60 ml Limoen sap
- 60 ml citroen sap
- Afvullen met bruiswater
Hoe maak je een Limoncello Margarita?
Neem cocktailshaker en vul deze met alle ingrediënten (behalve het spuitwater). Voeg een paar ijsblokjes toe en shake het geheel 10 tot 15 seconden krachtig. Serveer het geheel in een Margarita glas en voeg nog een scheutje bruiswater toe. Garneer het geheel met een citroenschil.
Nummer 2: Limoncello Scroppino
De Scroppino staat bekend als digestief om het eten goed te laten zakken, of als tussengang in een grote maaltijd. De combinatie van sorbetijs, prosecco en wodka maakt dit een heerlijk verkoelende cocktail. In deze variant gebruiken we Limoncello en vanille ijs in plaats van citroensorbetijs. Bekijk ook het recept voor de originele Scroppino.
- 30 ml Limoncello
- 60 ml Prosecco
- Vanille ijs (2 scheppen)
- Citroen
Hoe maak je een Limoncello Scroppino?
Voor dit recept heb je een blender nodig. Vul de blender met twee schepjes ijs en voeg de Prosecco en Limoncello toe. Laat de blender zijn werk doen totdat het geheel goed gemixt is. Serveer de Scroppino uit in een champagne glas en versier het met een citroenschil.
Nummer 1: Limoncello Collins Cocktail
De Tom Collins is één van de all-time classics. Deze cocktail is gemaakt op basis van Gin, citroensap, suikersiroop en spuitwater. Wij hebben deze Limoncello variant op nummer één gezet omdat het een volwaardige cocktails is, die heerlijk smaakt en alles in zich heeft om geserveerd te worden op een hete zomerse dag. Dit is de lekkerste limonade die je ooit hebt gehad!
Ingrediënten
- 30 ml Limoncello
- 45 ml Gin
- 15 ml citroensap
- Spuitwater
- Citroen
Hoe maak je een Limoncello Collins Cocktails?
Vul een cocktailshaker met ijs, voeg de Gin, Limoncello en citroensap toe. Schud het geheel ongeveer 10 tot 15 seconden en serveer de cocktail uit in een longdrinkglas. Plaats enkele ijsblokjes in het glas en vul het vervolgens af met spuitwater. Geniet van deze heerlijke zomerse cocktail!
Heb je onze Gin Botanicals al geprobeerd? Met deze gin kruiden krijgt jouw cocktail een verrassend andere smaak! Hier vind je onze cadeauverpakking met 3 verschillende gin kruiden verpakt in glazen flesjes.