Internationale wodka’s: Welk verschil zit er tussen wodka’s uit verschillende landen?
Poolse wodka’s
Een van de eerste wodka merken is het Poolse Żubrówka wodka, die sinds de 16de eeuw gemaakt wordt. Deze wodka was favoriet bij de Poolse adel en wordt nog steeds gemaakt. Deze wodka op graanbasis wordt gemaakt uit rogge, waar een speciaal type gras aan wordt toegevoegd; bizongras. Deze spriet bizongras zit in de fles en geeft het een specifieke smaak en gelige kleur.
Een andere bekende Poolse wodka is de Wyborowa. Deze wodka wordt nog steeds gemaakt in het Poolse Poznan en werd in 1927 het eerste wodka merk dat internationaal geregistreerd werd. De vertaling van Wyborowa is letterlijk ‘keuze’. En het is een goede keuze: deze wodka is een aanrader als je niet teveel wilt uitgeven maar wel wilt genieten van een heerlijke wodka.
Zweedse wodka
In Zweden sprak men tot de jaren ’50 niet van wodka, maar van Brännvin (brand-wijn). Dit woord heeft dezelfde oorsprong als het Nederlandse brandewijn of het Engelse Brandy. Een van de bekendste Zweedse merken is Absolut Vodka, deze naam werd pas in 1979 bedacht. Daarvoor heette deze drank Absolut Rent Brännvin (vertaald: absoluut pure brandewijn) die al sinds 1879 werd gemaakt. Typisch voor Zweedse wodka’s is dat ze traditioneel bijna allemaal van aardappel gemaakt worden, uitzondering hierop is de bekende Absolut.
Nederlandse wodka
Ook in Nederland worden diverse wodka’s gemaakt. Een goed voorbeeld is de spelt-wodka van The Stillery. De Stillery richt zich puur en alleen op het maken van wodka. Uniek aan hun aanpak is dat ze spelt gebruiken om er een aparte smaak aan toe te voegen. In plaats van deze wodka te maken met graan, gebruiken ze spelt: een oergraan dat bekend staat om zijn pure smaak.
Een andere stoere Nederlandse wodka is Oyester 44 wodka. Deze maritieme wodka is gemaakt van een oester destillaat en gefilterd zeewater uit de Oosterschelde. Aanbevolen wordt dan ook dat je een glaasje drinkt bij een schaal zeevruchten of oesters. De YE in de naam is een verwijzing naar het Zeeuwse Yerseke dat bekend staat voor zijn oesters. De 44 staat voor het alcoholpercentage.
Speciale wodka’s
Black Cow Vodka
Deze wodka komt uit West Dorset, waar ook cheddar kaas vandaan komt. Een melkboer kwam op het idee om naast cheddar kaas ook een wodka te distilleren van koemelk. De koemelk is dan ook het enige ingrediënt van deze wodka. Het laat daarnaast goed zien hoe je wodka kunt maken van andere ingrediënten dan graan of aardappel. Je proeft overigens niet veel terug van de koemelk: het is een heerlijk zachte en ronde wodka.Wij maakten er eerder een variant op de Tom Collins cocktail mee; de Tom Cowlins.
500,000 Scovilles Naga Chilli Vodka
Deze wodka wordt gemaakt met de Naga Chilli peper; een van ’s werelds heetste chili pepers. De wodka is vernoemd naar de Scovilleschaal, een indicator voor de heetheid van pepers. De Naga Chilli peper staat vrij hoog op deze schaal met Scovillewaarde van 1,3 miljoen. Ter vergelijking: de Indiase politie gebruikt deze peper als basis voor hun pepper-spray. Gelukkig wordt de chilipeper verdunt tot een waarde van 100.000, 250.000 of 500.000 scovilles. Dat is nog steeds pittig genoeg om de hele dag niks anders meer te kunnen proeven… Laten we het erop houden dat je een liefhebber moet zijn!