Waar moet je rekening mee houden als je cocktails wilt schenken op een festival? Wij zetten de aandachtspunten op een rijtje.
1. Wat valt in de smaak?
Allereerst zul je in kaart moeten brengen welke smaken het beste bij het festival passen. Afhankelijk van het soort publiek dat komt kun je de type cocktails afstemmen. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende regels;
– De meeste cocktails worden door vrouwen gedronken. Dat heeft te maken met het feit dat cocktails vaak zoeter zijn dan andere alcoholische dranken. Daarnaast heeft de cocktail een vrouwelijk imago.
– Wil je in de smaak vallen bij een breed publiek, ga dan uit van bekende cocktails. Ook al ben je zelf fan van een stevige Negroni of een zeer droge Martini, de kans is dat je ze niet zult verkopen. In Nederland en België zijn cocktails zoals de Mojito en een Sex on the Beach populaire en bekende namen. Onbekend maakt onbemind, dus zorg ervoor dat je een aantal gangbare cocktails in het assortiment hebt.
– Houd rekening met trends. Zo zijn Gin-Tonic barretjes enorm populair geworden de afgelopen jaren. Om de Gin Tonic dan toch een uniek tintje te geven kun je deze mooi aankleden met onze Botanicals. Zo wordt een standaard cocktail alsnog een feest in een glas.
2. Rekening houden met de regeltjes
Als je in Nederland alcohol serveert ben je gebonden aan regels, zoals de drank- en horecawet. Indien je op een festival of klein evenement alleen zwakalcoholische dranken schenkt (bier en wijn, onder de 15%) dan kan de gemeente daar een ontheffing voor afgeven in het kader van de festival vergunning. Het wordt iets moeilijker als je cocktails wilt serveren; zodra je bijvoorbeeld een fles rum hebt staan van 40%, dan is dat een sterk alcoholische drank. Ook als je deze drank ter plekke vermengd met bijvoorbeeld cola, dan zal dit niet vallen onder de ontheffing voor zwakalcoholische dranken.
Er zijn twee oplossingen voor het serveren van cocktails op festivals: ofwel je bent in het bezit van een horeca/drankvergunning of een slijterijvergunning. Je kan er echter ook voor kiezen om cocktails te serveren die van tevoren al gemixt zijn.Een voorbeeld daarvan zijn onze eigen cocktails, die in een distilleerderij gemaakt worden volgens origineel recept. Omdat de cocktails al eerder gemixt worden, kunnen ze op de festival locatie geleverd worden met een alcoholpercentage van minder dan 15%. De ontheffing voor zwak alcoholische dranken is dan voldoende om de cocktails te mogen serveren.
3. Aankleding van de bar
In tegenstelling tot bier en wijn is de categorie cocktails een stuk avontuurlijker en feestelijker. Het mag dan ook een klein feestje zijn als iemand een cocktail besteld. In de aankleding houden we rekening met twee zaken: hoe de bar uitziet en wie de cocktail serveert.
De aankleding van de bar kan vaak binnen een bepaald thema. Kies je voor een tropische verrassing met bamboe, opblaasbare flamingo’s en hawaiaanse bloemen kettingen? Of kies je voor een strakke jaren ’30 Amerikaanse bar? Je kunt het thema doorvoeren van het uiterlijk van de bar tot in het glas. Zo kun je bij het thema ‘tropisch’ gebruik maken van kleurrijke rietjes, de bekende parapluutjes en Tiki glazen gebruiken. Om in het jaren ’30 thema te blijven kun je kiezen voor een meer stijlvolle aankleding met olijven op houten prikkers, klassieke glazen en mooie onderzetters.
4. De keuze voor een professionele barman of voor ‘ready-to-serve’ cocktails
Net zo belangrijk als het uiterlijk van de bar is de persoon die erachter staat. Kies je voor een barman in een strak wit hemd met zwart barschort, of heb je liever iemand met hawaii shirt en een rieten hoed op zijn hoofd?
Naast de kledingkeuzes moet je goed nadenken of je een professionele shaker wil, die alle recepten uit zijn hoofd kent, of dat je iemand hebt die ‘ready-to-serve’ cocktails serveert en zich meer bezig houdt met het opmaken van de glazen. In deze keuze zit ook een budget keuze. Een professionele barman of een flairtender (een professional die ook nog een showelement meebrengt en bijvoorbeeld met flessen gooit), zal altijd duurder zijn dan een regulier personeelslid dat alleen cocktails uitserveert. Je betaalt voor de kennis en kunde en daar hangt een prijskaartje aan. In de regel kun je uitgaan van prijzen vanaf €800 voor ongeveer 3 uur cocktails maken en schenken. Je mag er dan van uit gaan dat de bartender zijn eigen bar, ingrediënten meeneemt en zelfstandig werkt.
Wil je liever cocktails serveren van dezelfde kwaliteit maar tegen een lagere prijs? Dan zijn onze ready-to-serve cocktails een uitkomst. Dit zijn professionele cocktails die volgens de originele recepten worden gemaakt en direct uit de fles kunnen worden uitgeserveerd. Je kunt dan volstaan met een kleine mise-en-place zoals het snijden van limoen/citroen, het toevoegen van muntblaadjes en het versieren van het glas met bijvoorbeeld botanicals. De cocktails kunnen door ieder personeelslid worden bereid, zijn binnen een minuut klaar om uitgeserveerd te worden en hebben altijd dezelfde smaak en kwaliteit. Het grote voordeel van deze professionele cocktails is dat de doorlooptijd enorm verkort wordt. Op de tijd dat een professionele shaker 1 mojito klaar heeft, heeft iemand met dit type cocktails al 5 tot 10 mensen voorzien van een mojito met dezelfde kwaliteit. De doorlooptijd is dan ook een van de grote argumenten die horecazaken gebruiken bij het serveren van dit type cocktail. De prijs van deze cocktails is afhankelijk van het aantal liter dat je inkoopt, in de regel kan dit al vanaf €2 per cocktail. Indien je onze inkoopprijzen wilt ontvangen, stuur ons dan een mailtje voor meer informatie.
5. Cocktails op festivals spelen in op de vraag van festivalgangers
De vraag naar cocktails neemt steeds meer toe in Nederland en België. De huidige festivalganger neemt geen genoegen meer met een frietje met en een glas lauw bier; tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat je een broodje falafel en een glas IPA kunt bestellen op een willekeurig festival. Deze lijn kun je doortrekken in het assortiment dranken; men is bereid om meer te betalen voor een drankje als het ook lekker smaakt en je er langer van kunt genieten. Naast het feit dat dames graag kiezen voor een zoeter drankje en daarmee voor een cocktail kiezen, zijn er ook voldoende mannen die liever een mojito drinken dan twee glazen bier.