Eén deel gin, twee delen tonic en een paar blokjes ijs: in een handomdraai heb je een Gin Tonic gemaakt! Het originele recept is makkelijk te maken en smaakt altijd goed. En toch kan het wat spannender! Vandaag gaan we daarom een klein beetje spelen met variaties op deze Britse klassieker.
Gin Tonic: het meest geliefde drankje van Spanje (en niet van Engeland)!
Gin Tonic is al jaren één van de meeste geliefde mixdranken van Spanje. Loop je in Madrid of Barcelona een Gintoneria binnen – een gespecialiseerde Gin Tonic Bar – dan is de kans groot dat je er schaaltjes met kruiden aantreft. Met deze kruiden brengen de Spanjaarden hun Gin Tonic op smaak.
Cocktail Brewery importeert deze kruiden direct uit Spanje. Onze cadeauverpakking is voorzien van drie soorten botanicals verpakt in glazen buisjes en voorzien van receptenkaart. Je kunt deze bestellen via onze website of via Bol.com! De botanicals zijn ook onderdeel van onze Gin Box, met onder andere onze zelf gestookte Gin en Negroni.
De basis: welke gin – welke tonic?
Als je een Gin Tonic op de juiste wijze maakt en de goede ingrediënten gebruikt, dan heb je een killer drankje dat goed uitziet, lekker ruikt en heerlijk smaakt. Zoals bij alle cocktails geld ook hier de regel: hoe beter de ingrediënten zijn, hoe lekkerder de cocktail zal smaken! Dat betekent niet dat de allerduurste fles gin meteen de beste is, maar met de grote variatie in Gins, tonics en garneringen is het goed om te weten wat er in je drankje gaat. Bekijk hier welke 12 Gin Tonic garneringen je echt eens moet proberen!
Gin
Het aanbod Gin heeft in Nederland de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Zo heeft de gemiddelde slijter tegenwoordig al snel rond de 25 tot 35 verschillende soorten in zijn schap staan, iets wat tien jaar geleden zeker nog niet het geval was. Binnen dit aanbod kun je twee grote lijnen onderscheiden: de klassieke Gins die vaak op grote schaal worden geproduceerd (Gordon’s, Tanqueray, Bombay Sapphire) en de kleinere Gins die zich profileren met aparte smaken die door een bepaald stookproces worden gecreëerd. Een voorbeeld hiervan is de Niemand Dry Gin. Deze Gin wordt gemaakt met sandelhout, lavendel en rozemarijn. Deze laatste kun je natuurlijk mixen, maar kun je ook prima ‘on the rocks’ drinken. In deze top tien hebben we gebruik gemaakt van vier klassieke gins: Bombay Sapphire, Gin 1689, Gordon’s en Tanqueray. Van deze vier is de Gin 1689 de absolute klassieker: deze Nederlandse gin wordt gemaakt volgens het originele recept uit 1689. Absoluut het proberen waard!
Tonic
De gemiddelde supermercado heeft tegenwoordig meer dan één soort tonic water op de schappen staan. Kies je voor de hippe Fever-Tree, voor de good-old Royal Club of voor de Schweppes Indian Tonic? In ons geval kiezen we voor Thomas Henry tonic water. Dit is een iets duurdere tonic, die bekend staat om zijn hogere kinine waarde: dit maakt de mix iets bitterder.
Kinine staat aan de oorsprong van de gin-tonic mix. De Britten gebruikte in de 19de eeuw tonic water met kinine tijdens hun zeereizen naar hun overzeese kolonies. Tonic bevat kinine en deze stof beschermt tegen malaria. Vandaar dat gin-tonic populair werd bij de zeelui en vervolgens ook bij andere delen van de bevolking. Ook al komt malaria niet voor in Nederland, wij zeggen: better safe than sorry. Kortom, we gaan vandaag veel gin-tonic drinken!
Gin Tonic garneringen en botanicals
In deze top 10 maken we gebruik van extra kruiden, groente, fruit, botanicals en af en toe een Vermouth of Crème de cassis om de smaak van de gin-tonic aan te passen. In veel gevallen blijft de basis hetzelfde: één deel gin op twee delen tonic. Wil je botanicals gebruiken in jouw Gin Tonic? Cocktail Brewery is Nederlands grootste importeur van botanicals. Bestel een setje via onze website of via Bol.com!
Verfrissend en fruitig! In deze gin tonic hebben we een Cantaloupe meloen verwerkt. Deze meloen heeft een frisse, zachte zoete smaak en past perfect bij Gin Tonic.
Door het gebruik van meloen krijgt deze Gin Tonic een zomers karakter. Het mooiste is dan ook om hem te serveren met bolletjes meloen als garnering en eventueel een schaaltje Parmaham en stukjes Cantaloupe. Alternatief kun je ook kiezen voor een Galia meloen.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 Cantaloupe meloen
- 50 gram witte rietsuiker
- Gin
- Tonic
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Meloen Gin Tonic?
- Snij de Cantaloupe in kleine stukjes en voeg deze met de suiker en een beetje water (half glas) in een blender. Blend het geheel totdat je een pulp krijgt waar geen stukjes meer in zitten. Zeef deze pulp in een glas – als dit niet soepel loopt dan kun je nog een beetje water toevoegen aan de pulp.
- Vul vier glazen met ijsblokjes. Vul ieder glas met circa 100 ml meloen sap, 60 ml gin en een klein beetje tonic. Garneer het geheel met meloenballetjes.
- Garnering: Maak met een kleine maatlepel meloenballetjes. Rijg deze aan een satéprikker.
Onze nummer 9 is een vreemde eend in de bijt: deze Parisien Gin Tonic is een recept die je mèt en zonder tonic kunt drinken. Wij maken hem vandaag zonder tonic, maar als je het onderstaande recept volgt en tonic toevoegt, dan heb je een Franse Gin Tonic.
De Franse elementen in deze mix zijn Vermouth en Crème de Cassis. Vermouth is een van oorsprong Franse versterkte wijn. Dit kruidige drankje is beter bekend onder de merknaam van één van de grootste Vermouth producenten: Martini. In ons geval gebruiken we een droge Franse Vermouth: de Noilly Prat uit Marseille. De Crème de Cassis is een zoete bessenlikeur die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt. Deze likeur wordt ook gebruikt voor de Kir Royale.
Grote afwezige in onze mix is natuurlijk de tonic. Mogen we hem daarom wel meenemen in deze lijst? Laten we eerst nog een Parisien drinken, dan komen we daarna er wel op terug 🙂
Ingrediënten
- 60 ml droge Vermouth
- 45 ml Gin
- 15 ml Crème de Cassis
- Optioneel: afvullen met tonic
- Bosbessen
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Parisien Gin Tonic?
Vul een cocktail shaker met Vermouth, Gin, Crème de Cassis en ijblokjes. Roer het geheel door elkaar en strain het in een glas. Garneer het geheel met enkele bessen. Santé!
Dit recept met komkommer, vlierbloesemsiroop en munt is een perfecte manier om af te koelen in de zomer. Deze cocktail is zeer geschikt als welkomstdrankje als je mensen ontvangt op een warme dag: als je het recept vermenigvuldigt met factor 5 dan kun je een 1,5 liter pitcher vullen.
Deze Gin Tonic lijkt op het populaire aperitief uit Zuid-Tirol: Hugo. De twee smaakmakers in Hugo zijn vlierbloesemsiroop en prosecco. In deze Gin Tonic zit echter geen prosecco maar Fever Tree Elderflower Tonic water. Dit is een tonic met vlierbloesemsmaak (Elderflower in Engels), die echter ook kinine bevat en daarmee het bittere element verzorgt. Om het geheel nog iets frisser te maken worden er komkommer en munt toegevoegd.
Ingrediënten
- 50 ml Gin
- 100 ml Fever Tree Elderflower Tonic
- Komkommer
- Munt
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Hugo’s Gin Tonic?
Vul een glas met ijs en voeg de Gin toe. Voeg twee lange repen komkommer toe en vul het glas af met de elderflower tonic. Even roeren en garneren met munt.
Met één extra ingrediënt kun je al een groot verschil maken! Deze Pink Gin Tonic ontleent zijn naam aan de kleur die je krijgt als je een paar scheutjes Angostura toevoegt aan een klassieke Gin Tonic. Angostura is een Zuid-Amerikaanse kruidenbitter (44,7%) die gemaakt is uit 40 verschillende kruiden en plantenextracten. Door het toevoegen van een kleine hoeveelheid krijgt je drankje een rozige kleur en smaakt hij nog iets meer bitter.
Dit recept is een variant op de Pink Gin cocktail, een drankje dat bestaat uit Plymouth Gin, Angostura en water. Deze cocktail werd in 1824 voorgeschreven door een Britse arts, als remedie tegen zeeziekte. Of dat echt geholpen heeft zullen we nooit weten, maar het is een feit dat het drankje vanaf die tijd vaak werd gedronken door Britse zeelieden.
Je kunt dit recept ook maken met de originele Pink Gin. Voor dit recept maken we gebruik van 1689 Pink Gin, die gemaakt is volgens het originele gin recept uit 1689. De roze kleur krijg je door toevoeging van de pink gin, om deze aan te zetten kun je gebruik maken van Angostura voor een fellere kleur.
Ingrediënten
- 50 ml 1689 Pink Gin
- 2 tot 3 scheutjes Angostura bitter
- Tonic
- Limoen
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Pink Gin Tonic?
Vul een glas met ijsblokjes, voeg 50 ml Gin toe en vul het glas af met Tonic (verhouding 1:3). Voeg een limoen toe en 2 tot 3 scheutjes Angostura. Opdrinken en weg is je zeeziekte! Cheers 🙂
Wil je liever een Pink Gin cocktail maken, vervang dan de tonic door water.
Waar drink je het beste een Gin Tonic? Aan een strand of op een pleintje in Zuid-Europa natuurlijk! Kon het maar altijd zomer zijn. Voor deze Mediterrane variant gebruiken we het klassieke Gin Tonic recept, een speciaal type zout dat chilipeper bevat en rozemarijn.
Ingrediënten
- 50 ml Gin
- 100 ml Tonic
- Sel Marin (of een ander type grof zeezout)
- Rozemarijn
- Citroen
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Mediterrane Gin Tonic?
Snij een citroen doormidden en haal deze langs de rand van een longdrinkglas. Vul een schaaltje met het zout en doop de bovenkant van het glas in het zeezout. Vul het glas vervolgens met ijs, Gin, tonic en een takje rozemarijn. Roer het geheel en neem af en toe een beetje zout mee tijdens het drinken.
Gin Tonic kennen we als typisch Brits drankje, maar de kroon wordt tegenwoordig gestolen door Spanje. De Spanjaarden zijn er dol op en hebben Gin Tonic tot nationale drank gepromoveerd. En dat is niet zonder gevolg: er zijn meer dan 310 soorten Gin en 30 soorten Tonic verkrijgbaar in het land!
Naast het maken van mooie combinaties met de vele soorten Gin en soorten Tonic, voegen ze ook kruiden toe aan hun favoriete drankje. Origineel een fenomeen dat ontstond in Baskenland, tegenwoordig vind je in het hele land barretjes waar ze naast Gin Tonic ook een schaaltje kruiden aanbieden. Dat kan van alles zijn: van jeneverbessen tot kaneel, citroenschil of zelfs zoethout.
Je eigen smaak staat natuurlijk voorop als je gaat experimenteren met botanicals. Maar als je de top drie meest gebruikte botanicals wilt proberen, dan raden we jeneverbes, roze peper en kardemom aan. Deze kruiden importeren we zelf uit Spanje en bieden we aan via onze webshop en via Bol.com. Hieronder het recept voor een Gin Tonic met Jeneverbes.
Ingrediënten
- 50 ml Gin
- 100 ml Tonic
- 5 tot 8 jeneverbessen
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Botanical Gin Tonic?
Bereid de Gin Tonic op de klassieke manier: vul een glas met ijsblokjes, voeg de Gin toe en vul het af met Tonic. Roer het geheel kort en knijp een aantal jeneverbessen uit boven het glas. Voeg de bessen toe en roer het geheel nogmaals kort. De jeneverbes heeft een kruidige, houtachtige smaak. Dit proef je terug in de Gin Tonic, die iets bitterder wordt met deze bessen.
In een eerdere variant hebben we al rozemarijn toegevoegd, om een Mediterrane Gin Tonic te maken. Rozemarijn is dan ook een echt Zuid-Europees ingrediënt dat wij als Nederlanders weinig in de keuken gebruiken. Ook al koken we er niet mee, het is een plantje dat je makkelijk kunt oppikken in de winkel en heel gemakkelijk kunt verwerken in een mixdrank of cocktail. In dit geval gebruiken we de rozemarijn vanwege zijn frisse zoete smaak die een beetje weg heeft van dennen en bos.
Naast rozemarijn gebruiken we ook nog komkommer en limoen, om er een mooie kruidige en fruitige Gin Tonic van te maken. Komkommer wordt vaak gebruikt bij Gin Tonic cocktails vanwege zijn subtiele smaak die goed past bij de smaak van de jeneverbes, het hoofdingrediënt waar iedere Gin uit bestaat.
Ingrediënten
- 50 ml Gin
- 100 ml Tonic
- 1 à 2 takjes rozemarijn
- komkommer
- Limoen
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Gin Tonic Rozemarijn?
Neem een longdrinkglas en vul het met één à twee takjes rozemarijn en een aantal schijfjes limoen. Plet deze met de achterkant van een lepel zodat de smaak vrij komt. Voeg vervolgens ijs en komkommer toe en 50 ml Gin. Vul het geheel af met tonic en garneer het met een takje Rozemarijn. De komkommer kun je het beste snijden in lange stukken.
Een van onze favoriete combinaties: de klassieke Gin Tonic, aangevuld met verse bosbessen, munt en citroen. De zoete smaak van de bessen geeft een goede balans aan de iets bittere smaak van de citroen en de Gin Tonic. Een heerlijk recept voor een zomerse cocktail!
Ingrediënten
- Een handjevol bosbessen (circa 10)
- 2 takken verse munt
- Citroen
- 50 ml Gin
- 100 ml Tonic
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Blueberry Lemon Gin Tonic?
Vul een longdrinkglas met een aantal bosbessen, takjes munt en citroensap van een halve citroen. Plet deze met een muddler of met de achterkant van een lepel. Vul het glas met ijs, gin en vul het geheel aan met tonic. Garneer het geheel met bosbessen en munt.
¡Ai Caramba! Onze nummer twee brengt de good-old Gin Tonic naar een nieuwe hoogte. Deze pittige variant is erg leuk om te presenteren op een feestje en om te delen met vrienden. Houd je van pittige gerechten, dan moet je deze absoluut eens proberen!
De chili peper die we gebruiken geeft in ieder geval een hoop pit aan onze favoriete mixdrank. Wij gebruiken een Spaanse rode peper die een pittige smaak heeft. Alternatief kun je ook een ander type peper gebruiken of zelfs een paprika.
Ingrediënten
- Rode peper
- Limoen
- Gin
- Tonic
- Ijsblokjes
Hoe maak je een Chili Gin Tonic?
Snij de chili in de lengte door en verwijder de pitjes. Neem een gedeelte van de peper en kneus deze in een longdrinkglas met een muddler of de achterkant van een lepel. Voeg het sap van een halve limoen toe en een aantal ijsblokjes. Vervolgens voeg je de Gin toe en vul je het glas af met Tonic. De rest van de peper gebruik je als garnering!
Variatie: minder exotisch, een Gin Tonic met paprika
Volg hetzelfde recept de Chili Gin Tonic, vervang de chili peper met een halve paprika per glas.
In deze top tien hebben we al veel geprobeerd: rozemarijn, vlierbloesem tonic, zeezout met pepers. Maar waardoor krijg je de perfecte gin tonic? Wat is de ultieme Gin? Welke combinatie is het allerlekkerst? Ook kun je kruiden toevoegen aan je Gin Tonic voor extra smaak, zo hebben we een Top 3 Gin Tonic met Gin kruiden gemaakt!
Er is natuurlijk geen antwoord op te geven, want smaken verschillen! Wat we wel kunnen doen is kijken naar hoe onze vrienden in zuid Europa hun Gin Tonic maken. Met talloze ‘gintonerias’ en andere gespecialiseerde Gin Tonic barretjes weten de Spanjaarden wel hoe het moet.
Dit zijn enkele zaken waar zij op letten:
- Net als met wijn is het belangrijk dat je het drankje goed moet kunnen ruiken zodat de smaak tot zijn recht komt. In Spanje gebruiken ze grote ‘Copa’ glazen.
- Gebruik natuurlijk alleen goede ingrediënten. Een goede Gin, een lekkere Tonic en natuurlijk verse garneringen.
- Veel ijs. Een goede Gin Tonic is het lekkerst als hij koud is.
- Een goede verhouding tussen Gin en Tonic. Wij gebruiken 1 deel gin op 2 delen tonic maar 2 delen gin op 3 delen tonic kan ook als je van een zwaardere variant houdt.
- Toevoegen van kruiden. In Spanje gebruiken ze Botanicals om de Gin Tonic meer smaak te geven. Maar je kunt ook munt of rozemarijn gebruiken, of meer traditioneel een citroen of limoen. Dit geeft de Gin Tonic nèt dat beetje extra smaak.
Heb je onze Gin Botanicals al geprobeerd? Met deze gin kruiden krijgt jouw cocktail een verrassend andere smaak! Hier vind je onze cadeauverpakking met 3 verschillende gin kruiden. Bestellen kan ook via Bol.com!