In deze lijst vind je de ultieme top 10 klassieke cocktails zoals ze in Nederland gedronken worden. Met onder meer het favoriete drankje van James Bond, de ultieme strand-klassieker en een pittige ice-tea.
Nummer 10: De Cosmopolitan
Ook al staat hij op nummer tien, de Cosmopolitan hoort absoluut thuis in deze lijst met klassiekers. Geboren in de jaren ’30, teruggekomen in de jaren ’70 en populair geworden in de jaren ’90 doordat hij vaak werd gedronken in de tv serie ‘Sex and the City’. De Cosmopolitan bestaat uit Wodka, Cranberrysap, Limoensap en Triple Sec. Je kunt de triple sec ook vervangen met Cointreau.
Om een Cosmopolitan te maken neem je twee delen wodka, een deel cranberrysap, een half deel limoensap en een half deel triple sec. Vul een cocktailshaker met deze ingrediënten en vul aan met ijsblokjes. Na 10-15 seconden schudden kun je hem uitserveren in een gekoeld cocktailglas. De Cosmo moet mooi roze van kleur zijn.
Nummer 9: De Manhattan
Een verplicht nummer op ieder cocktail menu, de Manhattan komt uit het hart van New York City en is rond 1870 geboren in de Manhattan club. De cocktail is favoriet door zijn sterkte, mooie roze kleur en stadse imago. De Manhattan valt in de short-drink klasse, wat betekent dat hij evenveel alcohol bevat dan een long drink (een cocktail met meer volume).
Deze cocktail kent veel varianten, waaronder:
- De Droge Manhattan: droge vermout en een flinke scheut Blue Curacao;
- De Perfect Manhattan: anderhalf deel zoete en anderhalf deel droge vermout;
- De Cubaanse Manhattan: met toevoeging van bruine rum;
- De Rob Roy Manhattan: met toevoeging van Schotse Whisky.
Om een Manhattan te maken neem je een deel zoete vermout (een aromatische wijn), 3 delen whisky en een scheut Angostura of een ander soort Brandy. Voeg de drank samen met ijs in een glas, roer het geheel en voeg een kers toe als decoratie.
Nummer 8: De Mai Tai
Denk je aan cocktails, dan denk je aan tropische stranden, hula-meisjes en steeldrum muziek. Bevind je je in een dergelijk scenario, dan kun je alleen maar een Mai Tai drinken!
Deze cocktail is in 1944 in Oakland (Californië) voor het eerst gemaakt en staat hoog in deze lijst vanwege zijn tropische karakter. De Mai Tai is kleurrijk en wordt vaak geserveerd in een lege ananas, of in een groot glas met ananas versiering. De Mai Tai wordt gemaakt met twee soorten rum, Orange Curacao, Amaretto, grenadine en limoen.
Nummer 7: De Tequila Sunrise
De Tequila sunrise ontleent zijn naam van een zomerse zonsopkomst, waar deze cocktail door zijn warme kleuren op lijkt. Origineel werd deze cocktail gemaakt met Tequila, Creme de cassis en grenadine siroop, maar tegenwoordig is er een populairdere versie met Tequila, sinaasappelsap en grenadine siroop.
Om een Tequila Sunrise te maken schenk je een glas vol met vier delen sinaasappelsap, twee delen tequila, een deel grenadine en eventueel een scheutje citroensap. Als je het in deze volgorde inschenkt, dan krijg je het mooiste effect doordat de grenadine langzaam naar de bodem zakt.
Nummer 6: De Bloody Mary
Tomatensap, Wodka, tabasco, peper, Worcestersaus en een stengel bleekselderij. We mogen stellen dat de Bloody Mary een cocktail is die niet bij iedereen op nummer één staat! Desondanks is het wereldwijd een zeer populaire cocktail die inmiddels prima in de rij klassiekers past. Ook is hij niet makkelijk te maken – de Bloody Mary is een van de meest complexe dranken om te maken.
Om een Bloody Mary te maken volg je het volgende recept: neem drie delen wodka, zes delen tomatensap en (naar eigen smaak) een deel limoensap. Daarnaast worden enkele druppels worcestersaus, tabasco en peper toegevoegd. Het geheel wordt niet geschud maar direct geserveerd in een longdrinkglas.
Nummer 5: De Martini
Martini: een van de oudste klassieke cocktails die bestaat. Een goede Martini bestaat traditioneel uit een mix van gin en vermouth, maar wordt tegenwoordig ook met wodka gemaakt.
‘Shaken, not stirred’ is de befaamde uitspraak van James Bond. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een Martini die uit de shaker komt en eentje die geroerd wordt? Eigenlijk is het vrij simpel; de techniek om te roeren of te shaken heeft als doel om de ingrediënten te vermengen en de temperatuur van het drankje te reduceren. Als je een cocktail 10 tot 15 seconden goed schud, dan heeft dat hetzelfde effect als je een minuut lang roert. De algemene regel is dat je een wodka-martini schud en een gin-martini roert. Bij de Wodka proef je daardoor minder alcohol, bij de Gin komen dan de natuurlijke smaken en balans tot zijn recht.
Om een droge Martini te maken gebruik je drie delen Gin en een deel droge Vermouth. Je kunt het serveren met olijven in een glas, maar onze tip is om hem even goed te schudden in een cocktailshaker.
Nummer 4: De Daiquiri
De tweede cocktail met Cubaanse roots op onze lijst. De Daiquiri is rond het jaar 1900 ontstaan rond het strand van Daiquiri in Santiago – vandaar de naam. Het verhaal gaat dat een Amerikaanse mijningenieur zonder gin kwam te zitten en daardoor deze cocktail met lokale rum en limoen maakte. Ook lijkt het recept van de daiquiri veel op die van de Britse Grog die in de 17de eeuw aan boord werd gedronken. In essentie bestaat de cocktail uit rum, limoensap en suiker: eenvoudig en verfrissend.
De Daiquiri is een shortdrink (minder volume maar evenveel alcohol als een longdrink) en wordt vaak ook in een ‘frozen’ variant geserveerd.
Om een Daiquiri te maken heb je een cocktailshaker nodig. Voeg 4,5 cl witte rum toe, 2 cl limoensap, 0,5 cl grenadine en ijsblokjes. Schud de ingrediënten goed door elkaar en serveer in een gekoeld cocktailglas.
Nummer 3: De Long Island Iced Tea
De Long Island schijnt uitgevonden te zijn door een huisvrouw uit Long Island, die overdag stiekem cocktails maakte door kleine beetjes uit de drankvoorraad van haar man te nemen. Als je weet wat in de Long Island zit, dan snap je waar het verhaal vandaan komt. De Long Island bevat namelijk Wodka, Gin, Tequila, Triple Sec en Rum, aangevuld met cola, grenadine en citroensap. Er zit dus zo’n beetje alles in behalve Ice Tea!
Om de Long Island Iced Tea te maken heb je geen shaker nodig – je vult een long drink glas met de diverse dranken en vult het af met cola en citroensap.
Nummer 2: De Margarita
Een eenvoudig recept met drie ingrediënten, makkelijk om te maken maar onmiskenbaar een van dé klassiekers onder de cocktails! De Margarita is een van oorsprong een Mexicaanse short-drink die bedoeld is om Tequila op een nette manier te drinken. Alle elementen van een Tequila shotje zitten dan ook verwerkt in de Margarita, maar dan in een mooie zoutrand rond het glas en met garnering van Limoen.
Om een Margarita cocktail te maken heb je het volgende nodig: twee delen witte Tequila, één deel triple sec en één deel limoensap. De bovenkant van het glas wrijf je in met limoen en zet je in omgekeerd in een bakje zout. Zo krijg je een mooie zoutrand rond het glas, dat je afmaakt met een schijfje limoen.
Nummer 1: De Mojito
Sinds enkele jaren de onmiskenbare nummer één cocktail in Nederlandse bars. De Mojito is geboren in Havana en populair geworden doordat Ernest Hemingway schreef over zijn favoriete cocktail in zijn boeken. De herkomst van de Mojito ligt in de 16de eeuw, toen Britse zeelieden vaak Cuba bezochten. Om scheurbuik tegen te gaan hadden ze vitamine C nodig, dat in limoen zit. Rum was vaak voorhanden en werd samen met de limoen en suiker gemixt tot een primitieve Mojito. Nog niet zo mooi als je ze tegenwoordig in de bar aantreft, maar de ingrediënten waren in essentie hetzelfde.
Om een Mojito te maken heb je witte rum, limoensap, muntbladeren, suiker en koolzuurhoudend water (spa rood) nodig. Doe de muntblaadjes met 3cl limoensap en twee theelepels suiker in een longdrinkglas. Stamp de blaadjes aan zodat de muntaroma’s vrij komen. Roer het geheel totdat de suiker oplost. Voeg 4cl witte rum toe en vul het glas verder aan met koolzuurhoudend water.
Enjoy!