Wat hebben de Margarita, de Daiquiri en de Caipirinha met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal familie van de Sour Cocktails!
De Sour cocktail is een van de meest klassieke cocktail combinaties en komt al voor sinds de 18de eeuw. De basis is eenvoudig: twee delen drank, een deel zuur en een deel zoet. Als je dit basisrecept beheerst, dan kun je al snel een groot aantal populaire cocktails maken. In onze top acht Sour Cocktails hebben we een aantal variaties opgenomen die in elke huisbar gemaakt kunnen worden.
Nummer 8: De Simple Sour
Laten we bij het begin beginnen: de Simple Sour is het basisrecept voor de originele Sour cocktail. De basis ligt in de verhouding van 2:1:1 (drank:zoet:zuur). Je kunt daarom kiezen om twee delen Gin, Jenever, Rum of Whisky te pakken en dit te combineren met een deel zoet (suikersiroop) en een deel zuur (geperste limoen of citroen). Het maakt dus niet zoveel uit welke type drank je neemt, zolang de verhoudingen goed zijn mag je het een Sour noemen.
Om deze Simple Sour te maken schenk je twee delen Jenever in een cocktail shaker. Voeg daar een deel citroensap aan toe en een deel suikersiroop. Schud het geheel samen met een aantal ijsblokjes totdat de shaker koud is geworden. Je kunt deze Simple Sour serveren in een whisky glas of ander ‘Rocks’ glas.
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 7: De Amaretto Sour
Ben je een Amaretto liefhebber? Dan hebben we hier de allerlekkerste Amaretto Sour die je ooit hebt geproefd! Deze traditionele Sour cocktail maken we met hoofdingrediënt Amaretto en toppen we in onze eigen variant af met DE amandelsiroop 🙂
Vul een cocktailshaker met twee delen Amaretto, een deel citroensap, een deel suikersiroop en een paar ijsblokjes. Shake het geheel totdat de ijsblokjes gesmolten zijn en serveer de cocktail in een stevig glas. Eventueel kun je ook shaken zonder ijsblokjes en het drankje serveren ‘on the rocks’ – met het ijs in het glas. Als garnering kun je maraschino kersen gebruiken of een limoenschijfje.
Om deze cocktail minder zoet te maken, voeg je nog één deel Whisky toe, het liefste een Amerikaanse Bourbon. De Sour wordt op deze manier iets sterker, maar ook evenwichtiger qua smaak.
Onze eigen variatie: in plaats van zelfgemaakte suikersiroop hebben we de Douwe Egberts Amandelsiroop gebruikt. Deze versterkt de smaak van de Amaretto. Alleen als je echt van amandel houdt!
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 6: De Oakheart Sour
Gebruik jij graag Rum in jouw cocktails? Dan is de Oakheart Sour een leuke variatie op de traditionele Sour recepten.
Centraal in deze Oakheart Sour staat een van de nieuwere Rum soorten, namelijk de Bacardi Oakheart. Deze Rum is pas een paar jaar op de markt, maar is van het begin af aan al erg populair. Dit type Rum is een ‘spiced Rum’, wat zoveel wil zeggen dat hij gemaakt is met bepaalde kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, vanille en honing. Op zichzelf is Oakheart een soepele rum die je in diverse combinaties kunt gebruiken.
Om de Oakheart Sour te maken, vul je een cocktailshaker met twee delen Bacardi Oakheart, een deel citroensap, een deel suikersiroop. Voeg een paar blokjes ijs toe en schud het geheel even krachtig door elkaar. Serveer deze cocktail in een whisky glas met ijs en garneer het geheel met een schijfje limoen, citroen of maraschino kersen.
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 5: De Limoncello Sour
Limoncello! Een van de meest zomerse likeuren op de markt, die je heerlijk in een cocktail kunt verwerken.
Sluit je ogen, neem een slokje Limoncello en je bent meteen weer terug op vakantie in Italië. De Italianen hebben dit soort likeuren standaard in huis en nemen graag een Limoncello als aperitief voor de avond maaltijd. Een goed gebruik dat we eigenlijk meteen in Nederland zouden moeten invoeren! Omdat we deze heerlijke smaak niet links willen laten liggen, maken we een lekkere Limoncello Sour. Zo komt Italië toch weer een stukje dichterbij.
Deze Sour is zuur en citrusachtig, eigenlijk precies zoals een Sour hoort te zijn. Omdat de Limoncello kan overheersen, hebben we ook een light-variant.
De originele Limoncello Sour maak je met de volgende ingrediënten:
- een deel Limoncello;
- een deel whisky (bij voorkeur Bourbon);
- een deel citroensap;
- een deel suikersiroop.
Mix het geheel in een cocktailshaker en serveer het in een stevig whisky glas. Garneren kan met een schijfje citroen of maraschino kersen.
Wil je het alcoholpercentage liever iets lager houden? Voeg dan twee delen bruisend water of sinaasappelsap toe.
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 4: De Frangelico Sour
De heerlijke smaak van hazelnoot in combinatie met het klassieke Sour recept. Het uit proberen waard!
De Frangelico Sour is een moderne variatie op de traditionele Sour Cocktail. Frangelico is een Italiaanse hazelnoot likeur waar je leuk mee kunt experimenteren in Cocktails. Net als de Amaretto Sour is de Frangelico Sour goed van smaak, indien je hem combineert met de juiste ingrediënten. Wij raden je dan ook aan om te werken met verse ingrediënten. De smaak van vers citroensap en zelfgemaakte suikersiroop is niet te overtreffen door ingrediënten uit een flesje.
Om een Frangelico Sour te maken, meng je de volgende ingrediënten in een cocktailshaker:
- een deel whisky (Amerikaanse Bourbon bij voorkeur);
- een deel Frangelico;
- een deel citroensap;
- een deel suikersiroop.
Schud het geheel met een paar ijsklontjes totdat de cocktailshaker koud is en serveer het geheel in een stevig whisky glas. Alternatief kun je hem ook bereiden zonder ijsklontjes in de shaker en serveer je het geheel ‘on the rocks’ met het ijs in het glas.
Vind je deze cocktail iets te zuur maar houdt je wel van Frangelico? Je kunt deze likeur ook op zichzelf drinken of door de warme chocolademelk roeren.
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 3: De Licor43 Sour
Een combinatie van het beste van twee werelden: de immens populaire Licor43 likeur en de meest traditionele cocktail: de Sour. Samen krijg je een heerlijk citrusachtige smaak waarin je de Licor43 goed in terug proeft. Deze zoetzure cocktail smaakt heerlijk en is heel eenvoudig om te maken. Wij vinden de Licor43 Sour een echte moderne klassieker!
Om de Licor43 Sour te maken, neem je de volgende ingrediënten:
- 2 delen Licor43;
- 1 deel citroensap;
- 1 deel suikersiroop.
Schud het geheel even kort in een cocktailshaker en serveer het in een glas met ijsblokjes en citroen of limoen garnering. Normaal gesproken serveer je een Sour Cocktail in een stevig whisky glas, maar voor de variatie hebben wij hem in een traditioneel cocktail glas geschonken. Hoe dan ook: deze cocktail is eenvoudig om te maken, ziet er goed uit en smaakt heerlijk!
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 2: de Whisky Sour
Stop even waar je mee bezig bent en schenk jezelf een Whisky Sour in. Dit is namelijk de aller-allerlekkerste Sour die er bestaat! De Whisky Sour werd geboren rond 1870 en kent ondertussen een aantal variaties, waaronder de New York Sour variatie.
De Whisky Sour maak je met een Amerikaanse Bourbon. In ons geval met Jim Beam, een laagdrempelige Bourbon die voor een schappelijke prijs bij iedere slijter verkrijgbaar is. Het recept is zoals met de meeste Sours, verrassend eenvoudig. Je neemt:
- 2 delen whisky
- 1 deel citroensap
- 1 deel suikersiroop
Meng het geheel in een cocktailshaker, voeg er een paar ijsblokjes aan toe en schud het geheel totdat de shaker koud is. Serveer het geheel in een stoer whisky glas en garneer het eventueel met citroenschil of een limoenpartje. Dan heb je meteen de zure smaak van de Sour goed te pakken.
Optioneel kun je de Whisky Sour met eiwit maken, dan wordt het ook wel een Boston Sour genoemd. Kan, mag, maar wij doen het in ieder geval niet!
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Nummer 1: De New York Sour
De New York Sour: een coole klassieker! Waar de Whisky Sour excelleert in eenvoud, daar is de New York Sour nog nèt iets hipper door zijn presentatie. De New Yorkers maken hun Sour namelijk af met een beetje rode wijn. Als je deze Sour op de juiste manier maakt, dan blijft de rode wijn bovenop de Sour drijven. Qua smaak en presentatie staat hij daarom ook op nummer één in onze lijst van Sour Cocktails.
Hoe maak je de New York Sour? Je neemt de volgende ingrediënten:
- twee delen whisky (Amerikaanse, in ons voorbeeld gebruiken we Jack Daniels);
- een deel suikersiroop;
- een deel citroensap;
- een deel rode wijn.
Voeg alles, behalve de rode wijn, samen in een cocktailshaker met een paar ijsblokjes. Shake het geheel en serveer het in een stevig whisky glas. Als laatste schenk je het deel rode wijn over de rug van een eetlepel over de cocktail heen. Hierdoor blijft de rode wijn goed zichtbaar aan de bovenkant van de cocktail. Het eindproduct is niet alleen lekker en eenvoudig te maken – het is ook een leuke tip als je cocktails maakt op een feestje of voor vrienden.
Houd je van Sour Cocktails en wil je zelf deze cocktail maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
5 reacties