Herfst! De dagen worden korter, de nachten langer. De bladeren vallen van de bomen en laten we eerlijk zijn: je kunt niet veel anders dan binnen blijven en cocktails maken! We ruilen onze zomerse fruitige drankjes in voor de smaken van het najaar: kaneel, warme glühwein en Irish coffee 🙂
Voor dit seizoen hebben we een top tien herfst cocktails samengesteld:
Nummer 10: De herfst-Manhattan
De Manhattan is een klassieker onder de cocktails en past perfect bij het herfstige weer. Deze goede vriend is stevig qua percentage, maar dat heb je ook wel verdient als je een goede herfstwandeling hebt gemaakt. Hoofdingrediënt van deze klassieker is een Amerikaanse Rye whisky. Dit type whisky wordt gemaakt op basis van rogge, in tegenstelling tot de Schotse en Ierse variant die graan gebruiken.
Welke whisky kun je het beste gebruiken voor een Manhattan? Als je naar een bar gaat, dan krijg je vaak de huiswhisky. Maar als je zelf wilt kiezen bij de slijter, dan stellen we voor om te kiezen voor een Jim Beam of Canadian Club. Naast de whisky gebruik je een zoete Vermouth (bijvoorbeeld Martini) en een scheutje Angostura Bitter.
Het recept voor de Manhattan is vrij makkelijk. Je neemt twee delen whiskey (Rye whisky), een half deel zoete vermouth (bijvoorbeeld Martini) en schenkt deze in een glas met ijsblokjes. Roer het geheel en maak het af met een 2-3 scheutjes Angostura. Als versiering kun je een kers of een sinaasappelschil gebruiken. Proost!
Nummer 9: De Godfather cocktail
Tijd om de famiglia even met rust te laten – eerst even genieten van deze Godfather cocktail! Deze cocktail is gebaseerd op whiskey, maar is een stuk zoeter door de toevoeging van een deel Italiaanse Amaretto. Het is in ieder geval een killer cocktail die uitstekend bij de herfst past!
Om de Godfather cocktail te maken neem je twee delen Schotse whisky en een deel Amaretto. Schenk de ingrediënten in een stevig glas en serveer het met ijs.
Nummer 8: de Pumpkin Pineapple Cocktail
Wil je een typisch Amerikaanse herfst vieren? Schenk jezelf dan een Pumpkin Pineapple in! Veel Amerikaanser kun je namelijk niet gaan met deze typische ingrediënten, die perfect in het Halloween feest passen.
Om deze Pumpkin Pineapple cocktail te maken, heb je het volgende nodig:
7 delen ananassap, 3 delen donkere rum, 3 eetlepels pompoen puree, 1 theelepel honing, 1 grote citroen, een snufje vanille extract, een snufje kaneel, een snufje gember en nootmuskaat. Het geheel mix je in een pitcher en serveer je in een longdrink glazen, afgemaakt met een beetje kaneel erop.
Nummer 7: de peperkoek cocktail
Bestaat deze echt? Is het iets dat we voor Sinterklaas kunnen neerzetten? Smaakt het lekker? Het antwoord is ja, ja en ja! Deze peperkoek cocktail is een mix van veel smaken, maar krijgt door de amandel-, peperkoek- en kaneelsiroop zijn typische herfstachtige smaak.
Deze cocktail is leuk om samen met de kinderen te maken in de aanloop naar Sinterklaas. Voor de kids is het een fruitdrankje, de grote mensen voegen er een beetje rum en cointreau aan toe 🙂
Om deze cocktail te maken, gebruik je de volgende ingrediënten:
8 cl. Appelsap, 12 cl. Sinaasappelsap, 2 cl. Cointreau, 3 cl. Peperkoek siroop, 1 cl. Amandel siroop, 4 cl. Witte rum en 1 cl. Kaneel siroop.
De ingrediënten voeg je samen in een longdrinkglas met een beetje ijs. Deze typische herfst cocktail ruikt en proeft naar pakjesavond!
Nummer 6: Pumpkin Punch
Houd je van pompoen? En heb je nog wat over nadat je er eentje leeg heb gehaald voor de Halloween-lantaarn? Dan is dit de uitgelezen kans om de Pumpkin Punch te proberen.
Om de Pumpkin Punch te maken, heb je het volgende nodig: witte rum, twee limoenen, twee kopjes bruine suiker, vier kaneelstokjes, drie tot vier kopjes pompoen puree en eventueel nog stukjes ananas of pecannootjes om te garneren.
Neem een grote pan en vul hem met twaalf kopjes water, twee kopjes bruine suiker en vier kaneelstokjes. Laat het geheel op gemiddeld tot hoog vuur koken en roer totdat de suiker opgelost is. Vervolgens voeg je vier kopjes pompoenpuree toe en stukjes limoenschil. Laat dit nog een kwartiertje doorkoken op laag vuur en voeg als laatste een kopje witte rum toe. Laat het geheel afkoelen en wacht ongeveer twee tot drie uur totdat de pulp van de pompoen op de bodem ligt.
Voordat je de punch serveert, haal je de pulp en limoenschil eruit door gebruik te maken van een fijne zeef. Serveer de punch in glazen die gevuld zijn met ijs en maak ze af met een kaneelstukje.
Nummer 5: Gingerbread Martini cocktail
Waar de Amerikanen gek zijn op hun gingerbread-man, daar kennen wij Nederlanders alleen de peperkoek of kruidkoek variant. Omdat die smaken dicht bij elkaar liggen, is de gingerbread Martini een klassieke smaak die ook bij ons aanslaat. Als je leest wat erin zit, ben je verkocht!
Om een Gingerbread Martini te maken, neem je een deel wodka, een deel Baileys, een half deel Kahlua likeur, een half deel kaneel of peperkoek siroop, een schep vanille ijs en slagroom. Vul een cocktailshaker met al deze ingrediënten – uitgezonderd de slagroom. Schud ongeveer 10-15 seconden en zorg ervoor dat het vanille ijs goed verdeeld is. Serveer het geheel in een Martini glas, waarbij je de rand kunt dippen in een schoteltje met Baileys. Sprenkel een beetje kaneel erover en klaar is deze heerlijke Martini!
Nummer 4: de English Harvest cocktail
Deze English Harvest is een variatie op een Amaro cocktail, die typisch gemaakt wordt van een Italiaanse kruidenlikeur. In deze cocktail tref je gin en brandewijn aan, in combinatie met de zoete smaak van appelsap.
Om de English Harvest te maken neem je twee delen Gin, een deel Apfelkorn, één deel droge vermouth (bijvoorbeeld Martini), één deel appelsap en een paar scheutjes Angostura bitter. De ingrediënten voeg je samen in een cocktailshaker en het geheel schud je een stevige 10 tot 15 seconden. Het geheel serveer je in een cocktailglas en maak je af met een sinaasappelschil.
Nummer 3: De Ginger-cinnamon Cocktail
Deze gember-kaneel cocktail past met zijn smaken perfect in het jaargetijde. Net als de peperkoek cocktail brengen deze smaken je terug naar Sinterklaas avond toen je nog klein was. In tegenstelling tot onze peperkoek cocktail hoef je voor deze geen arsenaal aan likeuren te gebruiken. Hij is eenvoudig, lekker gekruid en niet te sterk.
Om de Ginger-Kaneel cocktail te maken heb je het volgende nodig:
twee delen Bourbon (bijvoorbeeld Jim Beam of Four Roses), een deel gember-kaneel siroop (je kunt ook beiden los kopen of alleen de kaneelsiroop gebruiken en een beetje gember toevoegen), een half deel Frangelico en een half deel citroensap. Daarnaast neem je 2-3 kaneelstokjes, 50 gram witte suiker en een stuk gember. Kook de ingrediënten in een steel pan op lage temperatuur. Zodra de suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur en laat je het geheel afkoelen. Verwijder als laatste de kaneelstokjes en gember en zet het geheel in de koelkast. Als alles afgekoeld is, combineer je alles in een cocktailshaker met ijsblokjes en serveer je het met een kaneelstokje in een shortdrink-glas.
Is Irish Coffee eigenlijk wel een cocktail te noemen? Na lang denken vonden wij van wel :p Een Irish Coffee smaakt in ieder geval altijd goed en past perfect bij een herfstwandeling, een stevige bries en een lekker vuurtje in de open haard.
Om een originele Irish Coffee te maken, gebruik je een goede Ierse Whiskey. Denk daarbij aan een bekend merk als Jameson, maar ook Paddy of Bushmills zijn erg lekker. Daarnaast is de koffie natuurlijk belangrijk. Je kunt kiezen voor een standaard koffie, maar je kunt ook een sterkere variant maken met een mokkapotje (bijvoorbeeld van Bialetti), waarin je geroosterde koffie van een speciaalzaak kunt gebruiken.
Als de koffie gezet is, dan neem je 4 delen koffie, twee eetlepels suiker en roer je tot de suiker opgelost is. Vervolgens voeg je een deel Whiskey toe en roer je weer. Om het af te maken serveer je de koffie met een flinke dot slagroom erop.
Er bestaan glazen die gemaakt zijn voor Irish Coffee, maar je kunt natuurlijk ook een standaard stevig glas gebruiken. Verwarm het glas van tevoren met heet water, dan heb je het beste resultaat!
Veel mensen associëren glühwein met Kerst en winter, maar waarom zou je zolang wachten? Wij maken daarom deze variant en dopen hem Herfst-Glühwein! Hij is makkelijk en leuk om te maken en smaakt heerlijk.
Om glühwein te maken, neem je een liter soepele rode wijn, een citroen, een sinaasappel, een kaneelstokje en vier kruidnagels. Giet de wijn in een ruime pan en voeg de citroen en sinaasappel toe in kleinere partjes. Voeg ook de kruidnagels en het kaneelstokje toe en verwarm het geheel (niet laten koken) ongeveer een kwartiertje. Voeg als laatste twee klontjes suiker toe en laat deze oplossen. Voordat je serveert, zeef je de glühwein door een fijne zeef, zodat alleen de wijn overblijft. Proost!
Cocktail Brewery shop
Heb je onze Gin Botanicals al geprobeerd? Met deze gin kruiden krijgt jouw cocktail een verrassend andere smaak! Hier vind je onze cadeauverpakking met 3 verschillende gin kruiden verpakt in glazen flesjes.
Hoofdingrediënt van deze klassieker is een Amerikaanse Rye whisky. Dit type whisky wordt gemaakt op basis van rogge, in tegenstelling tot de Schotse en Ierse variant die graan gebruiken..
IK heb het zinnetje al vaker gelezen maar het valt me nu pas op. Graan moet denk ik gerst zijn want graan is een verzamelnaam. haver, tarwe, gerst en rogge zijn graansoorten
Auke, je hebt helemaal gelijk. Graan is een verzamelnaam voor gerst, rogge, haver, etc. Het verschil tussen de Amerikaanse en Schotse whisky moeten we nuanceren: de bekend ‘single malt’ whisky uit Schotland wordt uitsluitend gemaakt van gemoute gerst. Amerikaanse bourbon wordt gemaakt van tenminste 51% mais, Rye whisky van minimaal 51% rogge. Het verschil in smaak zit dus met name in de gerst versus rogge smaak!