afbeelding van een fles Zeeuwse Oyester 44 wodka

“Wij dronken onze koffie op de Russische manier. Dat wil zeggen: we hadden wodka ervoor en wodka erna” ― Philip SingtonThe Valley of Unknowing

Wodka: het kleurloze drankje dat immens populair is in het oosten. Bij het woord wodka komen direct associaties naar boven van Russische mannen met een bontmuts op een hoofd die tijdens een sneeuwstorm een slok nemen van een fles die ze in hun handen klemmen. Op deze pagina zetten we op een rijtje hoe je wodka het beste kunt gebruiken om cocktails mee te maken.

Waar komt Wodka vandaan?

De Russen zijn grootverbruikers van dit drankje, maar zij zijn zeker niet de enige liefhebbers. Er is sprake van een ‘wodka belt’; een riem van aaneengesloten landen waar voornamelijk wodka wordt gedronken. Dit zijn landen zoals Rusland, Polen, Oekraïne en de Scandinavische landen. Reden hiervoor is dat het in die landen vaak te koud is om druiven te laten groeien. Dit gebrek aan essentiële grondstoffen heeft ervoor gezorgd dat het maken van wodka veel voordeliger is voor de lokale bevolking. Naast deze ‘wodka belt’ kent Europa ook de ‘wine belt’ (wijn-drinkende landen zoals de mediterrane landen) en de ‘beer belt’ (landen zoals Nederland en Duitsland waar voornamelijk bier wordt gedronken).

Afbeelding van de wodka drinkende landen

De wodka Belt

Waar wordt wodka van gemaakt?

Wodka bestaat vooral uit water en ethanol (alcohol) waar soms nog een extra smaak aan wordt toegevoegd. Vroeger werd wodka gemaakt door de volgende grondstoffen te distilleren: granen, gefermenteerde aardappelen, fruit of suiker. Wodka kun je echter ook van andere ingrediënten maken zoals van melk. Het standaard alcoholpercentage ligt op 40% ABV in Rusland, in de Europese Unie mag wodka ook verkocht worden als het 37.5% ABV heeft.

Hoe drink je het beste wodka?

Traditioneel wordt wodka ‘neat’ gedronken; zonder toevoeging van water, ijs of andere dranken. In landen zoals Rusland, Polen, Finland en Noorwegen serveren ze wodka vaak gekoeld vanuit de diepvries.

In de Verenigde Staten heeft wodka de laatste eeuwen stevige voet aan de grond gekregen. Hier drinken ze de wodka met name in cocktails, zoals een wodka martini, cosmopolitan, wodka tonic, screwdriver, bloody mary of in een Moscow Mule. Later in dit artikel meer over de bereidingswijze van deze cocktails!

Welke wodka is het lekkerst?

Hoewel wodka vaak kleur- en smaakloos is, zijn er toch genoeg keuzemogelijkheden.Er wordt namelijk voldoende geëxperimenteerd met de verschillende manieren om wodka te destilleren. Daarnaast is het mogelijk om verschillende smaken aan de wodka toe te voegen.

Bij de meeste cocktails wordt ervoor gekozen om een smaakloze wodka toe te voegen, zo zorg je er namelijk voor dat andere smaken sterker naar voren komen. Je kan er echter voor kiezen om de cocktail aan te passen aan de wodka, door de sterke smaak van de wodka te kiezen als uitgangspunt.

Waar kun je wodka mee mixen?

Omdat wodka weinig smaak heeft, laat het zich goed combineren met veel andere dranken. Wij raden je dan ook aan om vooral zelf te experimenten om erachter te komen welke smaken je het lekkerste vindt in combinatie met wodka. Om je toch een aantal suggesties mee te geven hebben we onderstaande lijst samengesteld:

Spa rood (bruisend water) en wodka

Koolzuurhoudend water is een goede mixer voor wodka. Het water zorgt ervoor dat de wodka minder sterk wordt terwijl de smaak behouden blijft.

Cranberrysap en wodka

Afbeelding van fles cranberrysap en een fles Absolut Wodka

Als je snel een lekkere cocktail wilt maken hoef je eigenlijk alleen maar wat cranberrysap bij je wodka te voegen. Als je voldoende cranberrysap toevoegt creëer je een drankje waarbij de smaak van de wodka helemaal weg is

7-up en wodka

Wil je een zoetere cocktail met bubbels? Dan is 7-up een goede keuze. Zoeter dan de variant met Spa rood is dit een prima keuze om wodka mee te mixen. Om het geheel af te maken voeg je een schijfje citroen toe.

Ananassap en wodka

Tropische cocktails worden meestal geassocieerd met rum en tequila, maar als je wodka met ananas combineert heb je meteen een tropische verrassing. Let wel op: ananas heeft een sterke smaak, experimenteer dus zelf met de ratio.

Tonic en wodka

afbeelding van fles Fever Tree Tonic Water en een fles Absolut Wodka

Gin-tonic is tegenwoordig een van de meest populaire mixdranken,  dit heeft er echter voor gezorgd dat de wodka-tonic vaak onderschat wordt. Hoewel je tonic met vrijwel iedere sterke drank kunt mixen, geeft de wodka er toch een unieke twist aan.