Top 7 Lillet cocktails: 7 klassieke cocktails die très chique zijn!

Zomer en Lillet: ze horen bij elkaar. Wij hebben een mooie fles Lillet Blanc ingeslagen en gaan er 7 mooie Lillet cocktails mee maken!

Lillet cocktail

Wat is Lillet eigenlijk?

Lillet is een aperitief uit de regio Bordeaux en is gebaseerd op wijn, likeur en sinaasappelschillen. Het drankje wordt gemaakt van een mix van Bordeaux wijnen en een aantal citrus likeuren, met een verhouding van 85% wijn en 15% likeur. Het resultaat is een mooi goudgekleurd drankje dat een prachtig aroma van sinaasappel heeft. Lillet bestaat al sinds 1872 en werd oorspronkelijk gemaakt met kinine. Om tegemoet te komen aan de smaak van het grotere publiek is de kinine in 1985 uit het recept gehaald, waardoor het drankje minder bitter is geworden.

Servir tres frais!
Lillet krijg je bij de slijter en grotere supermarkt voor ongeveer €15 per fles. Met 17% alcohol kent het een hoger alcoholpercentage dan wijn en het wordt aanbevolen om ijskoud te drinken. Je kunt kiezen uit de Lillet Rouge, Lillet Rosé of Lillet Blanc. Die laatste is onze favoriet en gaat daarom in de mix!

Nummer 7: Lillet on the Rocks

We beginnen met de basis: Lillet op ijs! Een mooi glas met ijs, het goudgele Lillet en een sinaasappelschil. Dit drankje is zomers en stijlvol, past goed op een terrasje aan strand maar net zo goed in de achtertuin. De Lillet smaakt een beetje naar kruidige vermout, maar de sinaasappelsmaak overheerst. Absoluut het recept om mee te beginnen als je Lillet wilt gaan ontdekken!

Lillet Blanc met ijs

Nummer 6 – Lillet Liberté 

Lillet on the rocks

Een Salut aan Frankrijk, dat is deze Lillet Liberté! Deze aperitief is gebaseerd op wijn, likeur, Gin en voorzien van een rijke citrus smaak. Deze cocktail bestaat voor een groot gedeelte uit Franse ingrediënten: de aperitief wijn/likeur Lillet Blanc en een Franse G’vine Gin. Deze gin staat bekend om bloem- en fruitachtig karakter waardoor hij goed bij de Lillet past.

Lillet Liberté recept

 • 3 delen Lillet Blanc
 • 1 deel G’vine Gin (onze voorkeur)
 • 2-3 scheutjes Angostura bitter

Lillet Liberté maken

Vul een cocktailglas met ijs en voeg de Lillet Blanc en de gin toe. Roer het geheel kort en voeg een aantal scheutjes angostura toe, voor een iets bittere smaak en een beetje meer kleur. Garneer de cocktail met een sinaasappelschil.

Nummer 5: Reverse Vesper

 Lillet Reverse Vesper

Deze Reverse Vesper Martini is een variatie op de Vesper Martini, het favoriete drankje van James Bond. De ingrediënten zijn hetzelfde, alleen de hoeveelheden zijn anders waardoor de Reverse Vesper een stuk lager uitkomt in alcoholpercentage. En dat is geen groot probleem: met 3 delen Gin, 1 deel Vodka en een half deel Lillet is de originele Vesper aan de zware kant!

Doordat deze cocktail overwegend wordt opgebouwd uit Lillet, smaak hij een stuk zoeter dan de Vesper. Mocht je hem iets te zoet vinden, dan kun je er altijd nog een paar scheutjes Angostura doorheen mixen, zodat hij iets bitterder wordt.

Reverse Vesper recept

 • 3 delen Lillet Blanc
 • 2 delen Vodka
 • ½ deel Gin
 • Citroenschil voor de garnering

Reverse Vesper maken

Vul een cocktailshaker met ijs, de Lillet Blanc, Vodka en Gin. Schud het geheel goed en serveer de cocktail in een Martini glas. Wij hebben hem op ijs geserveerd, hierdoor wordt de cocktail na verloop van tijd minder sterk (niet dat hij daar de kans voor krijgt).

Nummer 4: Lillet Blanc Mojito

Lillet Mojito

Een Cubaanse klassieker met een Franse twist: vandaag gaan we koning Mojito omtoveren tot een klassieke Franse cocktail! Deze variatie is iets kruidiger en een stuk zoeter dan de originele Mojito omdat we de Rum vervangen met Lillet Blanc. Voor de rest ziet het er even tropisch en feestelijk uit als de originele Mojito.

Lillet Blanc Mojito recept

 • 40 ml Lillet Blanc
 • 4 takjes munt
 • Halve limoen
 • 1 theelepel suiker
 • Bronwater (bruisend)

Lillet Blanc Mojito maken

Lillet Mojito

Neem een longdrinkglas en vul het met muntblaadjes, partjes limoen en een schepje suiker. Gebruik een muddler om de blaadjes en limoen aan te stampen zodat het sap vrijkomt. Roer het geheel zodat de suiker oplost en voeg de Lillet Blanc toe. Vul het glas af met ijsblokjes en bruisend water. Garneer het geheel met muntblaadjes en limoen.

Nummer 3: Lillet Hugo

Lillet Hugo Lillet Hugo

Prosecco en Lillet Blanc met een stevige scheut vlierbloesemsiroop. Dat zijn de ingrediënten voor deze mooie aperitief cocktail! Deze cocktail is een variatie op het populaire aperitiefje uit Zuid-Tirol: Hugo. Lillet past als kruidige aperitiefwijn uitstekend bij de smaken van vlierbloesem en munt, met een mooie aanvulling van een stevige prosecco.

Lillet Hugo recept

Lillet Hugo

 • 40 ml Lillet Blanc
 • 20 ml Vlierbloesemsiroop
 • Prosecco
 • 2 takjes munt
 • Ijsblokjes

Lillet Hugo maken

Neem een groot wijnglas en vul het met een vlierbloesemsiroop, de Lillet Blanc en een paar ijsblokjes. Vul het geheel af met prosecco en garneer het met een paar takjes munt.

Lillet Hugo

Nummer 2: Vesper

Lillet Vesper Lillet Vesper

Een flinke hoeveelheid Gin, een dosis Vodka en een scheut Lillet. Als je van je maandag een Martini Monday wilt maken dan is de Reverse Vesper een flinke stap in de goede richting!

Deze stevige cocktail is beter bekend als de favoriete cocktail van James Bond. Bekend uit de film Casino Royale (2006) en het gelijknamige boek (1953) waarin James Bond deze cocktail vernoemde naar zijn geliefde Vesper Lynd. Deze cocktail werd origineel gemaakt met Kina Lillet, een kinine-houdende variant van Lillet Blanc die inmiddels niet meer op de markt is. Veel maakt dat niet uit, want het moderne recept staat garant voor een stevige Martini.

Vesper Martini recept

 • 1 deel vodka
 • ½ deel Lillet Blanc
 • 3 delen gin
 • citroenschil
 • ijsblokjes

Vesper cocktail maken

Vul een cocktailshaker met ijs en de diverse dranken. Knijp de citroenschil uit en voeg deze toe aan de mix. Schud het geheel krachtig en serveer de cocktail in een martini glas.

Lillet Vesper

Nummer 1: Lillet Negroni

Lillet Negroni

Onze absolute nummer één in deze lijst: deze Lillet Negroni is een heerlijke cocktail die de zoetheid van Lillet combineert met het bittere van de Negroni. De Negroni cocktail is een klassiek Italiaanse recept dat bestaat uit Gin, Campari en zoete Vermouth. Dit drankje is ongekend populair in Amerika, waar ze ieder jaar een speciale Negroni Week organiseren. En we geven ze groot gelijk: zowel het originele recept (droog en bitter) als deze zoetere variant zijn beiden onweerstaanbaar!

Lillet Negroni recept

 • 30 ml Gin
 • 30 ml Lillet
 • 30 ml Campari (of Aperol die iets minder bitter smaakt)

Lillet Negroni

Lillet Negroni maken

Vul een cocktailshaker met ijs en alle ingrediënten. Roer het geheel met een barlepel zodat de dranken goed gemixt zijn. Strain het geheel in een Martini glas of zoals wij deden, in een bolvormig glas ‘on the rocks’. Garneer het geheel met sinaasappel.

Lillet Negroni