“It’s beginning to look a lot like Cocktails!”
Tijd om de feestdagen op te vrolijken met een paar mooie kerst shotjes!
Een groen-rode combinatie van Crème de Menthe, Pepermunt likeur en grenadine siroop. Indien je hem goed in elkaar zet heb je een killer drankje waar je je gasten absoluut mee verrast!
Het geheim van de chef zit in het opbouwen van dit drankje. Dat moet redelijk voorzichtig, want je wilt niet dat de lagen door elkaar gaan mengen en dat zo het effect weg is. Je hebt het volgende nodig:
- 1 deel grenadine siroop;
- 1 deel pepermunt likeur;
- 1 deel Crème de Menthe.
Vul een shotglaasje met het zwaarste drankje: de grenadine. Vul hem voor 1/3de met de siroop. Vervolgens neem je een kleine lepel die je met de bolle kant boven in het glaasje legt, tegen de rand aan. Schenk hierover de Crème de Menthe en vervolgens de pepermunt likeur.
Nummer 4: Whilk & Miskey
Een zelfgemaakte Ierse whiskey crème. Het lekkerst als je hem 24 uur in de koelkast laat staan voordat je hem serveert. Je hebt nodig:
- 1 deel Ierse Whiskey;
- 1 deel room;
- 1 deel melk;
- 2 theelepels instant koffie;
- 1 theelepel vanille extract.
Vul de blender met alle ingrediënten en blend het geheel circa 20-30 seconden. Voor het lekkerste resultaat laat je het 24 uur in de koelkast staan. Heb je niet zoveel tijd? Serveer hem dan ‘on the rocks’.
Nummer 3: Cranberry Margarita
De Margarita is een klassieke cocktail die je eigenlijk altijd wel kunt serveren. Door de toevoeging van cranberry sap krijgt hij een mooie rode kleur en past hij goed bij de feestdagen. De Margarita is overigens één van de weinige cocktails die met Tequila wordt gemaakt. Zorg er dus voor dat je een goede fles in huis hebt of dat er een onder de boom ligt. Je hebt nodig:
- 1 deel Tequila;
- ½ deel Cointreaus
- Cranberry sap;
- Citroen;
- Bruine suiker;
- Ijsblokjes;
- Eventueel cranberries om te garneren.
Je kunt deze cocktail serveren in shot glaasjes of als cocktail in een Margarita glas. In het laatste geval is het mooi om het glas te decoreren met bruine suiker. Snij hiervoor de citroen doormidden en haal hem langs de rand van het glas. Doop het glas vervolgens in een schaaltje met bruine suiker, zodat je een mooie suikerrand krijgt.
Vul vervolgens een cocktail shaker met alle ingrediënten, even shaken en serveer hem uit in het glas. Eventueel kun je garneren met cranberries.
Nummer 2: Vodka Espresso shots
Een klein shotje om het energieniveau weer op peil te krijgen! Deze vodka-espresso shots maak je met espresso, vodka en Kahlua. Je hebt nodig:
- 1 deel vodka;
- 1 deel koude espresso;
- 1 deel Kahlua.
Vul een cocktailshaker met alle ingrediënten en met ijs. Even shaken en uitserveren in shot glaasjes.
Nummer 1: Cranberry-Vodka Jello Shots
Dit shotje is een cranberry-Vodka combinatie die van gelatine gemaakt is. In Amerika een heel bekend concept maar in Nederland kom je het maar weinig tegen! Waar de Amerikanen het merk Jell-O gebruiken, daar gebruiken wij de veelvoorkomende gelatine uit de supermarkt.
Door het gelatine effect heb je een drankje dat je als amuse kunt serveren. Letterlijk een shotje om in te bijten! Je hebt nodig:
- Gelatine blaadjes;
- Vodka;
- Cranberry sap.
Volg de instructies op voor de bereiding van de gelatine blaadjes. In ons geval hebben we drie blaadjes gemengd met tien eetlepels cranberry sap en één deel Vodka (30 ml). Dit is voldoende voor vier shotjes.
Laat het geheel warm worden in een pannetje en roer het geheel totdat de blaadjes opgelost zijn. Serveer het mengsel vervolgens in shot glaasjes en laat het geheel een half uurtje afkoelen. Vervolgens nog 24 uur in de koelkast laten opstijven en dan ze klaar om geserveerd te worden!