Top 3 Gin Tonic met gin kruiden
Gin-Tonic: de ultieme Britse klassieker die de laatste jaren steeds meer groeit in populariteit. En dat heeft veel te maken met de opkomst van speciale gin soorten, nieuwe tonic merken en speciale kruiden die je aan de gin kunt toevoegen.
Als je een jaartje of tien geleden bij de lokale slijterij om gin vroeg, dan kwam je waarschijnlijk met een fles Gordon’s Gin naar buiten, omdat dat één van de weinige gin soorten in de winkel was. Loop je tegenwoordig de slijter binnen, dan is er keuze uit honderd-en-één verschillende gin merken!
Gin & Herbs
Gin wordt gemaakt van jeneverbessen, maar kent tegenwoordig veel aanvullende smaken. Kruiden die tijdens het distilleerproces worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld sandelhout, lavendel, rozemarijn, gember, kaneel, etc. De smaken worden langzaam opgenomen in de drank en worden vervolgens als ‘specialty gin’ verkocht.
Je kunt ook experimenteren met kruiden door deze achteraf aan de gin toe te voegen. Deze trend komt uit Spaanse cocktailbarretjes waar de gin-tonic vaak geserveerd wordt met kruiden. Deze kun je achteraf toevoegen zodat de gin-tonic een andere smaak krijgt. In deze top 3 gaan we experimenteren met de meest populaire kruiden: jeneverbes, roze peper en kardemom.
Nummer 3: Gin tonic met jeneverbes
Perfect serve: 40 ml Bombay Sapphire, 200 ml Fever Tree Tonic, een takje munt, veel ijs en geserveerd in een grote ‘copa’.
Toegevoegd: circa 20 jeneverbessen, waarvan een aantal fijngeknepen zijn om de olie beter te proeven.
Deze Gin-tonic krijgt door de jeneverbessen een geur van bos en dennennaalden. De smaak is in eerste instantie kruidig en houtachtig maar verandert naar mate de bessen langer in de gin tonic zitten. Na een tijdje wordt de gin-tonic iets zachter en zoeter.
Door het hoofdingrediënt van gin toe te voegen krijgt de gin-tonic een heerlijk houtachtige en kruidige smaak. Absoluut de moeite waard om te proeven!
Nummer 2: Gin tonic met roze peper
Perfect serve: 40 ml Bombay Sapphire, 200 ml Fever Tree Tonic, een takje munt, veel ijs en geserveerd in een grote ‘copa’.
Toegevoegd: circa 4 gram roze peper.
De roze pepers zijn eigenlijk mild-zoete roze besjes in plaats van pepertjes. Ze geven de gin tonic een scherpere smaak die je met name na een minuutje of tien goed kunt proeven. Het leukste aan deze gin kruiden is de ‘kick’ die de afdronk krijgt. Je proeft dat de gin tonic verandert is van een zoet/bitter drankje naar een scherpere variant. Door dit effect krijgt de roze peper een tweede plaats in onze top drie!
Nummer 1: Gin tonic met kardemom
Perfect serve: 40 ml Bombay Sapphire, 200 ml Fever Tree Tonic, een takje tijm, veel ijs en geserveerd in een grote ‘copa’.
Toegevoegd: circa 10 kardemom peulen, waarvan een aantal fijngeknepen.
De eerste sensatie krijg je al als je een handvol kardemom peulen in de hand neemt: de prettige geur van eucalyptus en gember vult de ruimte. Na een paar peulen uit te knijpen komt de olie eruit en die mengen we met de gin-tonic. Na een minuut of vijf begint het proeven: de gembersmaak komt als eerste naar voren. Daarna een citroensmaak en een klein beetje pepermunt. De kardemom maakt deze gin-tonic in ieder geval een stuk frisser en sterker van smaak: dit is zonder twijfel onze nummer één!
Cocktail Brewery shop
Wil je deze gin botanicals zelf eens proberen? Wij hebben ze geïmporteerd uit Spanje en bieden ze aan via onze webshop. Hier vind je onze cadeauverpakking met 3 verschillende gin kruiden verpakt in glazen flesjes.