Top 10 Kerstcocktails
De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken: Kerstmis. Een tijd waarin veel mensen vrij hebben en rustig kunnen genieten van een lekkere cocktail. Houd je van gezelligheid met de familie? Maak dan een lekkere Punch voor de hele club. Heb je een hekel aan Kerst bij jouw schoonfamilie? Een Santa Shot en alles ziet er alweer een stuk vrolijker uit! (indien niet: gewoon blijven herhalen totdat het wel gezellig is).
Hieronder onze top 10 Kerstcocktails die je makkelijk voor jezelf of voor je vrienden kunt maken.
Nummer 10: de Santa Shot
Onze aperitief tip voor Kerst: een groen-rode Santa Shot! Het ziet niet alleen feestelijk uit, het smaakt ook nog naar Kerst door de combinatie grenadine-pepermunt. Doordat de grenadine en de likeur een andere samenstelling hebben, krijg je een mooi effect met twee gescheiden lagen.
Om het effect met twee verschillende kleurlagen te krijgen zul je voorzichtig te werk moeten gaan. Mocht je dit shotje willen serveren tijdens een feestje, dan is het aan te raden om ze alvast van te voren te maken en ze in de koelkast te bewaren. Als je snel wilt mixen dan loop je het risico dat het drankje één kleur krijgt.
Om een Santa Shot cocktail te maken heb je het volgende nodig: 1 deel grenadine siroop, 1 deel groene Creme de Menthe, 1 deel pepermunt likeur. Vul een klein glaasje met 1/3 grenadine. Vul met een eetlepel of cocktaillepel voorzichtig een deel creme de menthe aan en vervolgens een deel pepermunt likeur.
Nummer 9: Chocolate Raspberry Martini
Houd je van de combinatie chocolade & framboos? Dan hebben we hier een receptje voor een heerlijke avond! Onze chocolate Raspberry Martini is een combinatie van cacaolikeur en Bacardi Razz. Je kunt eventueel ook een normale rum gebruiken met frambozen siroop, maar onze voorkeur is de Razz.
Om dit recept te maken gebruiken we een cocktailshaker en een klassiek cocktailglas. Vul de shaker met een deel Bacardi Razz, een deel chocolade likeur (creme de cacao), een deel volle melk en (optioneel) een half deel Tia Maria. Voeg ijsblokjes toe en schud het geheel voor 10-15 seconden. Serveer het geheel met muntblaadjes, frambozen of stukjes chocolade. Als garnering kun je ook het martiniglas van tevoren decoreren met vloeibare chocolade (die je normaal gebruikt voor het ijs of op de pannenkoek).
Ben jij een liefhebber van Amaretto Disaronno? Dan is de Amaretto Fizz een simpel en lekker recept om het feest op gang te trekken! Verrassend eenvoudig – verrassend lekker!
Om een Amaretto Fizz cocktail te maken, heb je het volgende nodig:
- 1 deel Disaronno (gebruik Amaretto Disaronno of een ander Amaretto merk)
- 2 delen sinaasappelsap
- 4 delen prosecco (of soortgelijk: champagne, cava, mousserende wijn)
Mix het geheel in een kan en serveer het uit in een glas. Je kunt een sinaasappelschil of een paar kersen gebruiken om mee te garneren.
Heb je een flesje Advocaat staan? Dan kun je heel makkelijk deze snowball cocktail maken. Dit sneeuwballetje is misschien wit en koud, maar er zit genoeg alcohol in om rode wangetjes van te krijgen!
Om deze cocktail te maken vul je een cocktailshaker met 2 delen advocaat, 1 deel cognac (heb je geen cognac, gebruik dan wodka), 1 deel limoensap en ijsblokjes. Schud het geheel goed en serveer het uit in een longdrinkglas. Vul het glas aan met limonade en serveer het met een stukje limoen.
Heb je nog een fles Rum staan? En houd je van kokosnoot? Dan is deze klassieker aan te bevelen voor Kerst. Zonder de Rum kun je hem namelijk ook serveren aan kinderen. Zo kan iedereen genieten van een lekkere cocktail/mocktail!
Dit klassieke recept is een combinatie van Rum met ananassap en kokosmelk. Je maakt de Pina Colada met een cocktail shaker. Vul de shaker met ijsblokjes, 3 delen rum (indien mogelijk 2 delen witte rum en 1 deel bruine rum), 3 delen ananassap en 2 delen kokosmelk. Schud de shaker ongeveer 15 seconden en serveer de Pina Colada in een longdrinkglas. Garneer het geheel met een stukje ananas en genieten maar!
Licor43, kaneel en cranberrysap, iets voor jou?
Deze zoete cocktail ziet er geweldig uit en doet het goed op elk feest. Hip, kleurrijk en makkelijk om te maken – wat wil je nog meer?
Om de Cranberry 43 cocktail te maken vul je een cocktailshaker met 3cl Licor 43, 1cl kaneel likeur, sap van een halve limoen, 4cl cranberrysap en een scheutje grenadine. Voeg ijsblokjes toe en schud het geheel voor 15 seconden. Je serveert deze cocktail in een klassiek cocktailglas, eventueel versierd met een suikerrandje.
Nummer 4: Baileys Hot Chocolate
Heb jij Baileys in de kast staan? Misschien is dit dan een goede gelegenheid om eens een Baileys Hot Chocolate te maken! Het recept is heel eenvoudig… en heel erg lekker.
De Baileys Hot Chocolate is een variatie op een Irish Coffee, waarbij je de koffie vervangt door warme chocolademelk. Om deze cocktail te maken neem je eerst een kop warme chocolademelk. Gebruik bijvoorbeeld kant-en-klare chocomel (onze favoriet) of gebruik Cacao die je kunt oplossen in warm water. Schenk een grote kop vol met de warme chocolademelk, voeg één deel Baileys toe (verhouding: 8 delen chocolademelk, 1 deel Baileys) en roer het geheel. Je maakt het drankje af met een flinke toef slagroom. Laat de winter maar komen!
Ho ho ho! Vul nog maar een glaasje met onze Wodka-Cointreau-granaatappel punch! Deze kerst-punch is leuk om te maken voor een groep vrienden of voor familie, aan dit recept heb je in ieder geval genoeg voor ongeveer 16 glazen.
Punch is van origine een Britse uitvinding, waar tijdens feestdagen sterke drank gemixt werd met citroen, suiker en specerijen. Deze trend is overgevlogen naar Amerika, waar het volledig ingeburgerd is.
Om deze punch te maken, heb je het volgende nodig:
- 2 koppen granaatappel sap
- 1 kop cranberry sap
- 1 kop Wodka
- 1 kop Cointreau
- 1 kop koolzuurhoudend water
- een halve kop citroensap (van circa 6 citroenen)
- een halve kop siroop (bijvoorbeeld rode fruit)
Aan het recept kan niet veel fout gaan: vul een glazen kom met de ingrediënten en roer alles geleidelijk aan door elkaar. Je kunt de punch garneren door er rood fruit doorheen te doen. Je kunt dit fruit het hele jaar door in de vriezer vinden bij de supermarkt. Serveer het geheel koel.
Ben jij een Champagne liefhebber? De Kir Royale is een heerlijke champagne cocktail waarbij een scheut Crème de Cassis (zwarte bessen likeur) wordt gebruikt. Het recept is dan ook vrij eenvoudig, maar daardoor wellicht ook des te lekkerder.
Het drankje komt oorspronkelijk uit Bourgondië en werd bekend gemaakt door een priester, Felix Kir, die leefde van 1876 tot 1968. Om de cocktail officieel Kir Royale te mogen noemen, moet je dan ook een mousserende witte wijn uit Bourgondië gebruiken – een Crémant de Bourgogne. Maar wat ons betreft kun je ook een Champagne, Prosecco of Cava gebruiken. Neem hier een glas van en voeg een scheutje Crème de Cassis toe. De juiste verhouding is 3 delen champagne en 1 deel likeur.
Nummer 1: White Christmas Cocktail
Steel de show met deze White Christmas Cocktail! De Kerstdagen worden zeker gezellig met deze romige kokosnoten cocktail, met vanille wodka en nootmuskaat.
Deze cocktail is lekker als aperitief of als tussengerecht bij het Kerstdiner. Als je het serveert in kleine flesjes dan heb je zeker een eye-catcher! Voor de kinderen kun je de glazen vullen met melk of kokossap.
Onze white Christmas cocktail maak je met 1 deel vanille Wodka, 2 delen kokossap en een eetlepel chocoladelikeur (optioneel). Het geheel schud je met een beetje ijs in de cocktailshaker en serveer je met een klein toefje nootmuskaat. Je kunt eventueel garneren met een kaneelstokje of een opgerold koekje.
1 reactie