De New York Sour: een coole klassieker!
Waar de Whisky Sour excelleert in eenvoud, daar is de New York Sour nog nèt iets hipper door zijn presentatie. De New Yorkers maken hun Sour namelijk af met een beetje rode wijn. Als je deze Sour op de juiste manier maakt, dan blijft de rode wijn bovenop de Sour drijven. Qua smaak en presentatie staat hij daarom ook op nummer één in onze lijst van Sour Cocktails.
New York Sour recept
Hoe maak je de New York Sour? Je neemt de volgende ingrediënten:
- twee delen whisky (Amerikaanse, in ons voorbeeld gebruiken we Jack Daniels);
- een deel suikersiroop;
- een deel citroensap;
- een deel rode wijn.
Hoe maak je een New York Sour?
Voeg alles, behalve de rode wijn, samen in een cocktailshaker met een paar ijsblokjes. Shake het geheel en serveer het in een stevig whisky glas. Als laatste schenk je het deel rode wijn over de rug van een eetlepel over de cocktail heen. Hierdoor blijft de rode wijn goed zichtbaar aan de bovenkant van de cocktail. Het eindproduct is niet alleen lekker en eenvoudig te maken – het is ook een leuke tip als je cocktails maakt op een feestje of voor vrienden.
Variatie
Welke rode wijn gebruik je het beste bij deze cocktail? Om eerlijk te zijn zal de smaak van de whisky en andere ingrediënten de smaak van de wijn overtreffen. Het maakt dus niet zoveel uit welke wijn je pakt, zolang hij maar kwalitatief goed is. Dus mocht je een echte vinoloog zijn en altijd op zoek gaan naar de terroir van de wijn… dan is deze cocktail misschien niet helemaal geschikt voor je.
Wist je dat
New York Sour is net als de andere Sour Cocktails al een oud recept. Al in de 18de eeuw kwamen Sour Cocktails voor, wat niet raar is doordat ze vrij eenvoudige receptuur kennen (twee delen alcohol, een deel zoet, een deel zuur) en over het algemeen erg goed van smaak zijn. De New York Sour is dan ook een van de meest populaire drankjes die voor de prohibition geschonken werden in Amerikaanse bars.
Wil je meer weten over Sour cocktails? Bekijk dan onze top-8 Sour cocktail lijst!