Dit zijn de drie nieuwe zomercocktails van de beste bartenders van Nederland!
Er is één zekerheid in de zomer: als de zon begint te schijnen verschijnen de gin-tonics als vanzelf op tafel. Ze zijn verfrissend en licht en dus perfect om in de zomer de dorst mee te lessen. Daarom is de G&T al sinds 2015 een favoriet tijdens warme dagen. Ondertussen toch last van wat gin-tonic-moeheid? Drie van de beste bartenders van Nederland creëerden drie nieuwe zomerdrankjes, waarvoor ze inspiratie vonden in dé nieuwe cocktailbestemming van Europa: Athene. Want in de Griekse hoofdstad lijken de nieuwe cocktailgoden op te zijn gestaan. De stad staat dit jaar o.a. met drie bars in The World’s 50 Best Bars: Line, Baba au Rum en The Clumsies.
Voor deze high-end cocktails hoef je niet af te reizen naar Athene. En ook geen bartender te zijn. Je maakt ze makkelijk zelf thuis. Ook als je tot nu toe niet verder kwam dan ‘Vul een glas met ijs en schenk de tonic bij de gin’.
JE HEBT ER NOG STEEDS (HET LIEFSTE) GIN IN
Nog niet helemaal klaar om de gin gedag te zeggen? Joep van Koolwijk van cocktailbar Tales & Spirits combineert ‘m graag met een andere zomerse favoriet: bubbels. Voor deze verfrissende cooler met Fords Gin liet Joep zich inspireren door de Griekse god van de wijn, Dionysos. Zijn Dionysos’ Disposition is goddelijk verkoelend als het kwik oploopt op je dakterras of in je achtertuin.
DIONYSOS’ DISPOSITION
door Joep van Koolwijk van Tales & Spirits
40ml Fords Gin
10ml citroensap
10ml limoensap
10ml suikersiroop
2 plakjes komkommer
2 scheutjes sinaasappelbitters
Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn
Garnering
Plakje komkommer
Takje rozemarijn
Bereiding
Vul een hoog (highball) glas met ijsblokjes. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de bruisende wijn, in de shaker. Shake alles kort door. Schenk de cocktail door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn totdat het glas mooi vol zit. Garneer met twee plakjes komkommer en een takje rozemarijn.
EEN BOOZY & BITTERZOET APERITIEF
Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken konden creëren. En hij besloot datzelfde te doen. Zijn See Them Coming is een twist op klassieke aperitief-cocktails. Maar dit bitterzoete zomer-aperitief werkt door de diepte van de Jack Daniel’s Bonded net zo goed als afsluiter van de avond.
SEE THEM COMING
door Osvalds Rinkis van The Tailor
25 ml Jack Daniel’s Bonded
25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
25 ml Aperol
35 ml limoensap
Een paar druppels zout water
Garnering
Limoenschil
Bereiding
Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem wat te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.
LEKKER WERKEN AAN JE BARTENDERSKILLS
Level up! Klaar om net een stapje verder te gaan? Voor dit drankje met Woodford Reserve moet je zelf even de keuken in duiken om Martin’s Juicebomb-siroop te maken. Maar dan eindig je wel met een cocktail waar iedereen van wil blijven drinken. Zoet en vol, maar toch fris en zomers. De Gold Rush Fizz van Martin Eisma van cocktailbar Sins of Sal drinkt als vloeibare zonsondergang.
GOLD RUSH FIZZ
door Martin Eisma van Sins of Sal
40ml Woodford Reserve Bourbon
20ml citroensap
15ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
2 scheutjes Angostura bitters
60ml (droge) appelcider
Garnering
Bijenpollen
Bereiding
Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort. Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit. Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien.
Siroop
100ml kokoswater
250ml bloemenhoning
10ml oranjebloesemwater
2,5gr zeezout
Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat alles mooi gemengd is. Laat de siroop afkoelen voordat je hem in een cocktail gebruikt.