Wat is Bramble?
Houd je van een Singapore Sling? Grote kans dat je dan ook de Bramble op waarde weet te schatten. In de jaren ’80 werd in Londen de Bramble uitgevonden: een variatie op de Singapore Sling die makkelijker te maken is. Met Gin als hoofdingrediënt werden de Benedictine en kersenbrandewijn vervangen door Crème de mûre (bosbessen likeur). Door de balans in zoete en zure smaken is deze cocktail een populaire klassieker geworden.
Bramble recept
De Bramble is in essentie een Gin Sour met een scheutje bosbessen likeur. Waarom bosbessen likeur? Misschien wel omdat Gin en bosbessen beiden in Groot Brittannië te vinden zijn, de geboorteplaats van deze cocktail. Om een Bramble te maken, gebruik je de volgende ingrediënten:
- 40 ml Gin;
- 20 ml Citroensap;
- 10 ml suikersiroop;
- 15 ml crème de mûre / Bosbessenlikeur;
- Frambozen voor de garnering.
Hoe maak je een Bramble?
Voeg de Gin, citroensap en suikersiroop samen in een glas en voeg ijs toe. Als laatste schenk je de bosbessenlikeur toe zodat de rode kleur mooi aan de bovenkant blijft. Als garnering worden traditioneel frambozen gebruikt.
Variatie
Wil je deze cocktail liever iets minder zoet? Vervang dan 5 ml suikersiroop met 5ml extra citroensap.
Werk je liever niet met een maatbeker? Grofweg kun je deze cocktail ook zo opbouwen:
- 2 delen Gin;
- 1 deel citroensap;
- een half deel suikersiroop;
- 1 deel crème de mûre.
In het originele recept zit een groter aandeel crème de mûre, dus als je hier één deel aanhoudt, dan is dat geen ramp.