afbeelding van een fles Zweedse absolut wodka

1. Wodka werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn

afbeelding van een oude reclame van guinness

Net zoals de doctoren vroeger een glas Guinness voorschreven of de Engelsen Gin-Tonic met kinine dronken tegen malaria, zo werd wodka gezien als een wondermedicijn. Tegenwoordig kan wodka nog steeds gebruikt worden als medicijn tegen huiduitslag van de gifsumak plant (beter bekend als Poison Ivy). Deze plant komt in Nederland alleen in Friesland voor, dus zorg ervoor dat je een fles wodka bij je hebt als je in die provincie een wandeling maakt!

2. Het best verkochte wodka merk ter wereld is opgericht door een Russische boer.

Pyotr Smirnov werd geboren in 1831 als eenvoudige boer in een klein dorpje in Rusland. Door zijn ondernemerschap werd hij een van Ruslands rijkste inwoners. In 1864 begon hij zijn eigen distilleerderij die uitgroeide tot een van de grootste producenten van wodka, geliefd bij de inwoners van Moskou en bij de Tsar. Zijn zoon nam het bedrijf over m aar werd in 1917 gedwongen om het land te verlaten vanwege de oktober revolutie. De familie liet zich echter niet tegenhouden en startte in 1920 weer met produceren in het huidige Istanbul, van waaruit ze ook de rest van de wereld veroverden.

3. De meeste wodka wordt niet van aardappel gemaakt

Aardappelen lenen zich goed als basis ingrediënt van wodka, maar dat wil niet zeggen dat de meeste wodka’s hiervan gemaakt worden. Sterker nog, de aardappel vond zijn weg naar Europa pas vanaf de 16de eeuw, toen de Spanjaarden ze mee namen uit Peru. Vanaf die tijd werden ze met name in Scandinavië gebruikt als hoofdingrediënt. In feite kun je wodka van alle suikerbronnen maken. De meeste wodka wordt tegenwoordig gemaakt van graan, maar je kunt hem ook van druiven, melk of mais maken.

4. Wodka wordt met een reden koud geserveerd

De meeste wodka kenners bewaren hun wodka in de vriezer. Dit omdat wodka een alcoholpercentage van minimaal 40% kent (en soms nog hoger), is het een stevig drankje als je hem ‘neat’ drinkt. Dat verandert als je hem koud drinkt. De wodka krijgt dan meer viscositeit en de kou onderdrukt de stevige smaak van de alcohol.

5. Wodka mix je het beste met … eten

De Russen drinken hun wodka graag terwijl ze eten. Zo mixen ze hun wodka niet met Red Bull of tonic, maar met “zakoeski”, de Russische variant van tapas. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de Russen na een avondje wodka drinken nog naar huis kunnen lopen!