Wat is Mojito?
De klassieke Mojito: zonder twijfel de lekkerste Cubaanse cocktail! Populair geworden doordat schrijver en notoir drankgebruiker Ernest Hemingway hem vaak dronk in zijn favoriete Cubaanse bar: La Bodeguita del Medio. In deze bar hangt tegenwoordig een plaquette met een van zijn quotes “My mojito in the Bodeguita del Medio and my daiquiri in the Floridita”.
De Mojito is tegenwoordig ook razend populair buiten Cuba. In Nederland is het wellicht één van de meest favoriete drankjes die besteld worden op terrasjes en in cocktailbars. Hoe dat komt? Misschien is het de tropische naam, misschien is het de eenvoudige mix van Rum, limoen, suiker en munt. En daar komt nog eens bovenop dat de meeste Mojito’s er fantastisch uitzien! In ieder geval stukken beter dan de Bacardi-Cola die favoriet was in de jaren ’90. 🙂
De Mojito cocktail kun je op veel manieren bereiden. In ons geval hebben we gekozen voor twee eenvoudige recepten die je thuis gemakkelijk kunt maken. Het enige dat je nodig hebt is Rum, één limoen, suiker en muntblaadjes.
De Mojito: Quick & Easy
Heb je geen zin om te lang te mixen? De meest eenvoudige Mojito maak je in een handomdraai. Je hebt nodig:
- 50-60 ml witte Rum
- één limoen
- 2 theelepels suiker
- 4 tot 5 takjes munt
- Water (met koolzuur)
- Ijsblokjes
Hoe maak je de Quick & Easy Mojito?
Snij de limoen in partjes en knijp deze uit in een longdrinkglas. Voeg de suiker samen met de limoen (met schil) toe en gebruik een muddler om de rest van het sap uit de limoen te krijgen. Voeg de rum, ijsblokjes en muntblaadjes toe en roer het geheel totdat de suiker is opgelost. De muntblaadjes hoef je niet uit te persen, want dan overheerst de munt-smaak. Vul het geheel af met ijs en water en klaar is jouw Mojito. Salud!
De Mojito: Cuba Style
In deze variatie gebruiken we suikersiroop en kneuzen we de muntblaadjes. Hoe je de Mojito ook maakt: experimenteer gerust met de hoeveelheden en bereiding! Voor dit recept heb je nodig:
- 50-60 ml witte Rum
- één limoen
- 15 ml suikersiroop
- 4 tot 5 takjes munt
- Water (met koolzuur)
- Ijsblokjes
Hoe maak je de Cuba Style Mojito?
Vul het glas met de limoen, suikersiroop en één a twee takjes munt. Kneus de limoen en de munt zodat de smaken zich mengen met de suikersiroop. Voeg vervolgende de Rum toe en roer het geheel zachtjes door. Vul het glas met de overige munt takjes, limoenpartjes en ijsblokjes. Vul het geheel af met bronwater en garneer met munt/limoen.